Scandal internaţional cu carnea de cal: Furnizorul francez ameninţă producătorul român cu procesul

Spanghero, furnizorul francez de carne pentru lasagna marca Findus, a afirmat sâmbătă că intenţionează să dea în judecată producătorul român de la care s-a aprovizionat, în cazul în care ar fi vorba despre carne de cal, scrie Mediafax, citând AFP.

09 feb. 2013, 12:46
Scandal internaţional cu carnea de cal: Furnizorul francez ameninţă producătorul român cu procesul

„Am cumpărat carne de vită de origine europeană şi am revândut-o. Dacă a fost într-adevăr vorba despre cal, atunci ne vom îndrepta spre furnizorul român„, a declarat pentru AFP Barthélémy Aguerre, preşedintele Spanghero, contactat prin telefon după ce descoperirea cărnii de cal în lasagna, în locul cărnii de vită, a bulversat Marea Britanie.

Într-un comunicat dat publicităţii sâmbătă seara, Ministerul Agriculturii din România precizează că serviciile veterinare franceze au confirmat faptul că este vorba despre două abatoare din ţara noastră. „În data de 8 februarie 2013, Comisia Europeană prin Sistemul Rapid de Alertă a transmis o notificare privind suspiciunea de fraudă prin substituţia cărnii de vită cu cea de cal pentru anumite loturi din produsul lasagna distribuit în Marea Britanie şi obţinut în Luxemburg din materii prime provenite din Franţa.

Unitatea care a produs lasagna este Comigel din Luxemburg, iar materia primă a provenit de la Comigel Franţa.

În momentul de faţă, aşa cum rezultă din notificarea Comisiei Europene, se cunoaşte că produsul a fost distribuit prin lanţuri de magazine din Marea Britanie.

În ceea ce priveşte originea materiei prime, notificarea Comisiei Europene nu face niciun moment referire la România, menţionând doar furnizorul de carne Comigel din Franţa.

În cursul zilei de azi (sâmbătă – n.r.), urmare a declaraţiilor apărute în presă referitoare la originea materiei prime şi în vederea unei mai bune coordonări, ANSVSA a contactat telefonic serviciile veterinare din Franţa care au confirmat faptul că este vorba de două unităţi din România autorizate sanitar veterinar pentru activitatea de sacrificare şi tranşare, bovine, porcine, ovine, cabaline .
Până în prezent, nu avem informaţii cu privire la data la care a avut loc transportul şi menţiunile înscrise pe etichetă, autorităţile franceze urmând să informeze imediat ce intră în posesia datelor„, se arată în comunicat.

Grupul agroalimentar Findus s-a declarat, sâmbătă, „înşelat” şi a anunţat că va depune plângere luni, în urma descoperirii cărnii de cal în produse care ar fi trebuit să conţină doar carne de vită.

„Am fost înşelaţi”, a declarat direcorul general al Findus Franţa, Matthieu Lambeaux, într-un comunicat. „Vom depune plângere luni”.

Carnea de cal utilizată pentru prepararea lasagna, în Marea Britanie, provenea de la un furnizor român, a anunţat, vineri seară, preşedintele Comigel.

Comigel a efectuat propria anchetă şi a stabilit că un furnizor român a trimis carnea, prin intermediul societăţii franceze Spanghero; carnea a fost împachetată în Franţa şi trimisă în Marea Britanie, a explicat Erick Lehagre, preşedintele companiei franceze Comigel. Iniţial, Comigel apreciase că era vorba de carne din Franţa.

„Furnizorul nostru ne-a comunicat că avea carnea de la un producător român. Am aflat că provenea de la abatoare din România unde se taie vite şi cai”, a continuat el.

Un scandal de proporţii are loc în Marea Britanie în legătură cu carnea de cal descoperită în lasagnaDupă ce burgerii unui lanţ comercial au fost retraşi de pe piaţă după ce s-a descoperit că au fost contaminaţi cu carne de cal, acum a venit rândul lasagnei congelate. În unele pachete Findus a fost descoperită carne de cal în proporţie de 100%.

Oamenii au fost avertizaţi de autorităţi să nu mai consume semipreparatele în cauză, iar autorităţile pentru siguranţa consumatorilor au cerut tuturor companiilor să îşi testeze produsele din carne de vită şi să furnizeze rezultatele până pe 15 februarie.