Conserve din carne de cal, RETRASE de pe piaţă. Un hipermarket le dă clienţilor banii înapoi VIDEO

Lanţul de magazine Metro şi-a anunţat toţi clienţii care au cumpărat conserve din carne de vită Ardealul că, de fapt, carnea este de cal. Oamenii au fost chemaţi pentru a li returna banii, informează România TV. Producătorul conservelor a reacţionat în urma informaţiilor apărute şi a precizat că a solicitat retragerea conservelor din 8 martie şi că va iniţia o investigaţie privind carnea primită de la furnizori.

17 mart. 2013, 12:32
Conserve din carne de cal, RETRASE de pe piaţă. Un hipermarket le dă clienţilor banii înapoi VIDEO

Scandalul legat de carnea de cal continuă. Lanţul de magazine Metro a decis să îşi cheme înapoi la magazine câteva mii de clienţi care au cumpărat în ultima perioadă conserve de carne de vită produse de firma Ardealul. Potrivit România TV aceste conserve ar conţine de fapt carne de cal.

Mă bucur că am descoperit după o lună de zile ceva care e şi în România şi constat şi mă gândesc că e o complicitate totală între firma producătoare, reprezentantul autorităţii Sanitar Veterinare care a semnat ieşirea mărfii din compania producătoare către comercianţi şi Metro, o companie multinaţională care dă bani înapoi cumpărătorilor, în condiţiile în care el e comerciant, şi nu firma producătoare care a înşelat cumpărătorul. E fraudă! Vorbim despre carne de cal în loc de carne de vită şi nu discutăm de îmbolnăvirea populaţiei„, a declarat, la România TV, Dragoş Frumosu, preşedinte FNSIA.

Clienţii Metro au fost chemaţi înapoi cu aceste conserve la magazin pentru a li se returna banii. Potrivit România TV, conservele nu pun în pericol sănătatea celor care consumă, însă Metro a decis returnarea banilor întrucât clienţii au fost minţiţi.

Toate conservele de carne de vită au fost scoase de pe rafturile Metro.

Deocamdată la conservele (de vită n.r.) e o suspiciune. Nu se ştie dacă este contaminare, adică dacă a venit în contact cu carnea de vacă la abator şi cu carnea de cal, şi asta ar însemna contaminare. Sau dacă este falsificare de produs prin introducerea de carne de cal. Va urma rândul doi de analize. În cazul în care cineva a făcut acest lucru şi a băgat carne de cal în loc de carne de vită, poziţia mea este fermă. Cel care a făcut un astfel de lucru e dator să răspundă dacă a făcut-o intenţionat. Dacă a fost păcălit prin etichetare de către furnizor, furnizorul trebuie să fie tras la răspundere, şi penal vorbesc, iar dacă cel care a introdus carnea este cel care a făcut-o trebuie să răspundă pentru falsificare, deci nu e vorba despre siguranţă alimentară, dar este falsificare de produs şi falsificare de etichetă, răspunderea este penală. Oricine face un astfel de lucru trebuie să răspundă inclusiv penal. Omul de rând şi consumatorul în acest caz este doar falsificarea, nu se imbolnaveste, dar a fost minţit consumatorul. Cerem clar şi ANSVSA-ului şi poliţiei să intervină în astfel de cazuri să scoată de pe piaţă jucătorii incorecţi”, a precizat, la România TV, Sorin Minea, preşedinte Romalimenta.

Într-un comunicat transmis presei, firma de Producţie Ardealul a precizat că a cerut retragerea conservelor de carne de vită, deoarece există suspiciunea ca printre ingredientele folosite să fie şi carne de cal.

În data de 8 martie 2013, producătorul a solicitat retragerea de la comercializare a conservelor din carne de vită «Ardealul», existând suspiciunea unei etichetări neconforme. Până la infirmarea suspiciunii, produsul «Conservă din carne de vită» rămâne blocat în depozitele comercianţilor. Conserva din carne de vită este singurul produs în care se foloseşte carnea de vită ca materie primă. Producătorul a iniţiat o investigaţie la adresa furnizorilor de materie primă cu privire la aceasta suspiciune„, se spune într-un comunicat transmis de firma Producţie Ardealul.

Conservele cu carne de vită „Ardealul” sunt produse la fabrica firmei din Covasna. Reprezentanţii firmei menţionează că rezultatele analizelor cantitative sunt aşteptate săptămâna viitoare.

Loturile au conţinut 30.000 de cutii de conserve carne de vită, din care aproximativ 80% sunt blocate în depozite.

Firma Producţie Ardealul este deţinută de grupul norvegian Orkla, prin Orkla Foods România.

Alertă şi la dozatoarele de lapte. Inspectorii ANSVSA au suspendat funcţionarea mai multor dozatoare de lapte, în urma unor verificări la nivel naţional. Inspectorii sanitar-veterinari spun că laptele ar putea fi contaminat cu substanţe toxice.

Citeşte şi Carne etichetată drept vită, dar suspectată că este de cal, depistată într-un magazin din Bucureşti

RECTIFICARE!

„Carrefour Romania nu comercializează în nici unul dintre magazinele sale conserve cu carne de vita Ardealul”