Scandal pe flacăra preşedintelui suspendat Traian Băsescu de la mitingul de la Cluj

Flacăra democraţiei aprinsă de Traian Băsescu la Cluj nu e tocmai legală, scrie presa. Preşedintele suspendat a făcut referire la olimpiadă când a aprins torţa, dar carta olimpică interzice folosirea simbolurilor olimpice în scopuri politice.

RomaniaTV.net
15 iul. 2012, 11:54
Scandal pe flacăra preşedintelui suspendat Traian Băsescu de la mitingul de la Cluj

Traian Băsescu a aprins o flacără, pe care a numit-o a democraţiei. Preşedintele suspendat a făcut însă o asociere cu flacăra Jocurilor Olimpice.

„Ne-am gândit la ceva, dacă tot se apropie Jocurile Olimpice, ca de astăzi şi până pe 29 iulie o flacără apropiată de cea olimpică să ardă până pe 29. (…) Ea se va numi şi va fi purtată prin ţară de tineri de dreapta”, a spus Traian Băsescu la mitingul de sâmbătă de la Cluj.

Numai că exisă o problemă. Carta Olimpică interzice cu desăvârsire folosirea simbolurilor olimpice: steagul, cercurile şi flacăra olimpică în scopuri politice.

Senatorul PNL Cristian Ţopescu a susţinut, duminică, într-o conferinţă de presă, că flacăra olimpică trebuie să rămână un simbol al sportului şi al olimpismului, el declarându-se împotriva folosirii acesteia ca instrument în campaniile electorale, pentru interese politice.

„Flacăra Olimpică provine din localitatea Olimpia, de lângă Atena. Flacăra e aprinsă de la razele soarelui, de o preoteasă, apoi transmisă cu o ştafetă din om în om. E un ritual pur sportiv. Nu a fost folosit niciodată de cineva în scopuri politice. Flacără olimpică rămâne un simbom al olimpismului”, a detalat Ţopescu.

El a subliniat faptul că flacăra olimpică nu poate fi folosită în scopuri politice, arătând că în Carta Olimpică se specifică faptul că flacăra este unul dintre simbolurile olimpice, care nu poate fi folosită în alte scopuri decât cele ale promovării olimpismului.

„Flacăra olimpică, purtată din mână în mână, din ţară în ţară, e ştafetă a prieteniei, a înţelegerii, a olimpismului, olimpism care înseamană cinste, corectitudine, spririt olimpic”, a spus Ţopescu.

Staful de campanie al lui Traian Băsescu spune că nu a fost vreo neregulă la folosirea acestui simbol.

„E posibil ca preşedintele să fie suspendat din mişcarea olipică si să nu participe la JO de la Londra”, a declarat Traian Răzvan Ungureanu.