Scandal la Cameră: Cererea de revocare a lui Anastase nu a fost supusă la vot. USL a părăsit sala

Deputaţii USL au revenit miercuri la lucrările Camerei şi au cerut în plen revocarea din funcţie a Robertei Anastase. După o oră de dispute cu puterea, Opoziţia a decis însă să părăsească sala, numulţumită că solicitarea de revocare a preşedintelui Camerei nu a fost supusă la vot. USL a hotărât de asemenea să îşi continue protestul parlamentar.

RomaniaTV.net
18 apr. 2012, 08:23
Scandal la Cameră: Cererea de revocare a lui Anastase nu a fost supusă la vot. USL a părăsit sala

Parlamentarii USL au decis să părăsească sala de plen a Camerei Deputaţilor, după ce preşedintele de şedinţă, Ioan Oltean (PDL), a anunţat că solicitarea opoziţiei privind revocarea din funcţie a Robertei Anastase va fi trimisă Biroului Permanent al Camerei.

„Aţi venit cu o temă totalmente nepregătită, deşi aţi avut la dispoziţie atât timp. Eu regret amarnic dacă decizia dumneavoastră de a părăsi sala de şedinţe este una neserioasă, eu cred că nu aveţi temei juridic”, le-a spus Oltean, citat de Mediafax, reprezentanţilor opoziţiei. Democrat-liberalul a explicat că solicitarea USL încalcă prevederile regulamentare, potrivit căreia revocarea preşedintelui Camerei poate fi cerută de grupul care l-a propus.

În urma deciziei, liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că USL îşi continuă protestul parlamentar.

Nu cred că este util în a mai încerca vreo cale de negociere cu actuala majoritate care nu face decât un singur lucru, consecvent, de trei ani şi jumătate: să desconsidere punctul de vedere al opoziţiei, să desconsidere prevederile regulamentare şi să falsifice voturile. În faţa unui asemenea comportament, noi, ca opoziţie, nu putem fi concesivi şi atitudinea noastră este de sancţionare a acestui tip de comportament. Ne continuăm protestul şi vom încerca prin toate mijloacele parlamentare atingerea obiectivului pe care ni l-am propus, înlocuirea preşedintelui Camerei Deputaţilor”, a spus Tăriceanu.

Dezbaterile aprinse între opoziţie şi putere pe tema introducerii pe ordinea de zi a solicitării USL de revocare din funcţie a preşedintelui Camerei au durat aproape o oră, timp în care coaliţia majoritară a susţinut că propunerea opoziţiei trebuia discutată mai întâi în Biroul Permanent al Camerei, în vreme ce opoziţia a arătat că plenul este suveran.

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a spus că nu este de acord cu cererea USL, motivând că orice solicitare trebuie să treacă mai întâi prin Biroul Permanent al Camerei.

Punctul de vedere al lui Toader a fost susţinut şi de deputatul UDMR Marton Arpad, deşi opoziţia a arătat că plenul este suveran.

Anterior, preşedintele PSD, Victor Ponta, anunţase că opoziţia va cere înscrierea pe ordinea de zi a plenului a propunerii de revocare a Robertei Anastase din funcţia de preşedinte al Camerei.

„Doamna Anastase, ca orice om care comite infracţiuni, nu e singură. Ieri, cu votul a patru minţi strălucite din Comisia juridică, în absenţa celor 21 de membri ai comisiei, domnul zootehnist Buda ne-a modificat Constituţia. Iar doamna Anastase ne-a explicat cum Constituţia va fi adoptată tacit. Aceasta este discuţia dintre doamna Anastase şi preşedintele Băsescu, în public”, declara Victor Ponta.