Banul, „ochiul dracului”. Scandal între agenţiile de turism şi Biserică

Conducerea Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) susţine că preoţii care organizează excursii religioase sunt în afara legii, aceştia evitând plata impozitelor. Reprezentanţii Patriarhiei Române dezmint acest lucru, spunând că situaţiile sunt "rarisime".

RomaniaTV.net
01 nov. 2012, 10:37
Banul, „ochiul dracului”. Scandal între agenţiile de turism şi Biserică

Turismul religios, care reprezintă o cifră de afaceri de zeci de milioane de euro, a ajuns mărul discordiei dintre agenţiile de turism şi preoţime, scrie ziarulring.ro.

„Ne îngrijorează preoţii şi profesorii, două categorii profesionale care organizează excursii religioase fără a deţine o agenţie de turism. E un domeniu care scapă de sub controlul autorităţilor pentru că nu există facturi şi, în consecinţă, nici colectare de taxe. Şi vorbim aici despre o piaţă de milioane de euro anual”, a declarant Corina Martin, preşedinta ANAT.

Reprezentanţii patriarhiei susţin că numai Basilica Travel, o agenţie de turism care funcţionează, din 2007, cu binecuvântarea Preafericitului Patriarh Daniel, organizează pelerinaje.

„Noi nu avem cunoştinţă de preoţi care să organizeze singuri asemenea excursii, probabil că sunt situaţii rarisime. Ar fi şi greu să organizeze ei, este o dezinformare mai mult sau mai puţin voită. Nu vreau să fiu maliţios, dar probabil că este vorba despre concurenţa pe care birourile de pelerinaj ale patriarhiei le-o fac agenţiilor de turism”, a declarat Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.