Scandal de plagiat în Germania: Ministrul Educaţiei a rămas fără titlul de doctor

Annette Schavan şi-a susţinut teza în 1990 pe tema "Personalitatea şi conştiinţa”, la Facultatea de Filosofie a Universităţii din Dusseldorf. Ulterior s-a demonstrat că lucrarea era un plagiat.

06 feb. 2013, 07:22
Scandal de plagiat în Germania: Ministrul Educaţiei a rămas fără titlul de doctor

Prima acuzaţie a apărut pe un blog, unde au fost publicate mai multe fragmente din lucrare. Aproximativ 60 de pagini din cele 351 ar fi fost copiate din alte lucrări.

Ulterior, a urmat o anchetă în cadrul universităţii, iar membrii Consiliului au stabilit că între-adevăr este vorba despre plagiat. „Comisia facultăţii a luat decizia finală de a declara teza de doctorat nulă şi de a anula titlul de doctor cu 12 voturi pentru, 2 împotrivă şi o abţinere”, a anunţat Bruno Bleckmann, Decanul Facultăţii de Filozofie a Universităţii din Düsseldorf.

Annette Schavan, o apropiată a cancelarului german Angela Merkel, a recunoscut că există o serie de omisiuni în lucrarea sa, însă a negat acuzaţiile de plagiat. Avocatul ministrului a anunţat că va ataca decizia în instanţă.

Nu este primul scandal de acest fel din Germania. În 2011, ministrul apărării, şi el un apropiat al cancelarului, a demisionat în urma unor acuzaţii de plagiat. Acum, presa germană apreciază că şi Annette Schavan va trebui să renunţe la funcţia sa.