Sancţiuni fără precedent: Patru televiziuni din România, obligate să întrerupă emisia

Sancţiuni fără precedent în media românească. Patru televiziuni sunt obligate de CNA să întrerupă emisia timp de zece minute, la 19.00, în urma scandalului Moculescu-Vadim-Zăvoranu, informează România TV.

RomaniaTV.net
06 nov. 2012, 11:52
Sancţiuni fără precedent: Patru televiziuni din România, obligate să întrerupă emisia

Consiliul Național al Audiovizualului a decis să oprească emisia posturilor Pro TV, Antena 1, Acasă TV  și Kanal D cu 10 minute, în intervalul 19.00 – 19.10, pentru încălcarea dreptului la demnitate umană și limbaj injurios, potrivit România TV.

Sancțiunea a fost votată cu șapte voturi „pentru”, în urma mai multor derapaje ale emisiunilor Acces Direct, Un show păcătos, Happy Hour, Cancan TV și WowBiz. Totul a plecat de la scandalul dintre Corneliu Vadim Tudor, Oana Zăvoranu şi Mariana Moculescu, prezentat la o oră de maximă audienţă şi presărat cu ameninţări cu moartea şi cuvinte obscene.

Vezi VIDEO cu Scandalul Moculescu-Vadim-Zăvoran care a dus la sancţionarea a patru televiziuni

Potrivit articolului 95 din Legea audiovizualului, în cazul săvârşirii repetate a unor contravenţii, radiodifuzorii au obligaţia de a difuza timp de 10 minute, între orele 19,00 şi 19,10, numai textul deciziei de sancţionare.

Membrii CNA au hotărât că, în cadrul emisiunilor „Happy hour”, „Cancan TV”, „WoW Biz”, „Acces direct” şi „Un show păcătos”, difuzate în perioada 17 – 23 octombrie, au fost încălcate prevederile Codului audiovizual şi Legii audiovizualului referitoare la protecţia demnităţii umane, limbaj injurios şi protecţia minorilor.

Decizia Consiliului a fost luată în urma unor dezbateri de mai bine de trei ore, membrii CNA, deşi cu toţii de acord cu gravitatea încălcărilor legii, nu au reuşit să se pună de acord în ceea ce priveşte eventualele diferenţe în care fiecare post a redat evenimentul.

PRO TV a fost sancţionat din cauza încălcării legislaţiei în cadrul emisiunii „Happy hour”, în care Corneliu Vadim Tudor şi Mariana Moculescu şi-au adresat injurii pe tot parcursul emisiunii, realizatorul Cătălin Măruţă neoprind microfonul.

De asemenea, postul Acasă TV a încălcat reglementările legislaţiei audiovizuale, din cauza difuzării la emisiunea „Cancan TV” a unei dispute a Oanei Zăvoranu cu Corneliu Vadim Tudor.

La Kanal D, în cadrul emisiunii „WoW Biz” a fost difuzată o dispută a Oanei Zăvoranu şi a mamei acesteia cu liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor.

Nu în ultimul rând, Antena 1 a încălcat legislaţia în domeniu în cadrul emisiunilor „Acces direct” şi „Un show păcătos”, invitaţii fiind Corneliu Vadim Tudor şi Mariana Zăvoranu. 

„Este un exemplu concludent despre cum se poate prelua o asemenea mizerie. Modul în care acest subiect a fost dezbătut arată că ei cunosc obligațiile pe care le au față de lege însă nu se pot abține. Dacă până la ora 23.00 acest comportament escaladează așa de mult, mă aștept ca la ora 23.00 să se întâmple lucruri mult mai rele”, a declarat Valentin Jucan, membru CNA, potrivit paginademedia.ro.

„Aş pleca de la ideea că întotdeauna este un subiect de abordare pentru presă comportamentul unui parlamentar european. Acesta nu putea fi abordat fără luarea măsurilor de protecţie, dar subiectul nici nu putea fi evitat”, a spus în schimb preşedintele CNA, Răsvan Popescu, care a propus amendă maximă pentru cele trei posturi şi nu suspendarea emisiei, pe timp de 10 minute, şi difuzarea textului sancţiunii, de la ora 19,00, aşa cum a propus Valentin-Alexandru Jucan.

Antena 1 a mai fost sancţionată cu întreruperea emisiei după ce a difuzat imagini cu premierul Emil Boc nud şi materiale cu tentă sexuală care implicau copii.