Salariile accelerează pentru prima dată după 2008

Salariaţii din sectorul farmaceutic şi din cel al telecomunicaţiilor au avut parte de cele mai mari creşteri de venituri în decembrie. Creşterea salariului mediu nominal net din 2011, cu 4,9% faţă de cel din 2010, este „prima accelerare anuală din 2008“ încoace. Aceasta coincide cu depăşirea inflaţiei înregistrate în 2011, de 3,1%, potrivit analiştilor de la BT Asset Management.

08 feb. 2012, 06:24
Salariile accelerează pentru prima dată după 2008

Primele de sărbători au produs creşterea cu 7,6 %, până la 1.604 lei, a salariului mediu nominal net în decembrie, potrivit analiştilor dela BT Asset Management (BT AM), firma de administrare a investiţiilor personale din grupul Băncii Transilvania.

 

Pentru al doilea trimestru consecutiv, venitul mediu salarial a înregistrat o creştere anuală reală (ajustată cu inflaţia). Faptul semnalează, o tendinţă „care credem că va continua pe parcursul următoarelor luni, având în vedere tendinţa confirmată de dezinflaţie (scăderea inflaţiei, n.r.) pe care o vedem în economie“, se spune în raportul BT AM.

 

Cele mai mari aprecieri lunare le-au înregistrat câştigurile din sectorul farmaceutic (+27,1%) şi din cel al telecomunicaţiilor (+23,4%), în timp ce avansuri anuale notabile au fost şi în sectorul sanitar (+15,8%).

 

Creşterea reală a salariilor va începe să ridice puterea de cumpărare a consumatorilor şi va avea o influenţă pozitivă asupra produsului intern brut (PIB) al României“, scrie Vlad Nistor în raportul BT AM. Analistul are în vedere că factorul cu cea mai mare contribuţie la evoluţia economiei este consumul privat, „întrucât reprezintă aproximativ 70% din creşterea economiei“.

 

Ipoteza analiştilor este susţinută de creşterea consumului efectiv al populaţiei în al treilea trimestru din 2011, cu 2,2%.

 

„Cu toate că se înregistrează o decelerare a ritmului anual de creştere a salariilor în ultimul trimestru al anului (de la 9,3% în septembrie la 7,2% în decembrie), rămânem optimişti în legatură cu evoluţia acestui indicator, în contextul aşteptărilor pentru revenirea consumului intern şi a reducerii nivelului şomajului în 2012“, scrie Vlad Nistor în raportul său.

 

Luna ianuarie va aduce o corecţie a salariului, în absenţa primelor de sărbători, „dar ne aşteptăm să vedem continuarea avansului anual“, conchide raportul BT AM.