Săftoiu: Nu m-a sunat niciodată Traian Băsescu de când sunt la conducerea TVR

Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al SRTv, a declarat, vineri seară, că, de când a preluat conducerea TVR, nu a fost sunat niciodată de Traian Băsescu, precizând însă că preşedintele ţării poate veni oricând la Televiziunea Română, pentru că legea îi permite acest lucru.

RomaniaTV.net
06 oct. 2012, 07:58
Săftoiu: Nu m-a sunat niciodată Traian Băsescu de când sunt la conducerea TVR

Întrebat într-o emisiune la Antena 3 dacă a fost sunat de Traian Băsescu de când este şef la TVR, Claudiu Săftoiu a răspuns: „Nu, niciodată. O spun foarte deschis în momentul acesta. Oricând preşedintele ţării, primul-ministru, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului pot veni şi solicita timp la Televiziunea Română. Legea le permite acest lucru, iar noi nu putem face decât să le spunem ‘Bine aţi venit!'”.

Săftoiu a vorbi şi despre procesul de restructurare a Televiziunii Române, precizând totodată că, sub conducerea sa, Televiziunea Română nu se pliază după culoarea politică.

„Eu am ajuns preşedinte-director general la TVR pe 4 iulie. A avut loc un referendum de suspendare a preşedintelui de ţară. În toată această perioadă, TVR nu a intrat în niciun fel sub săbiile partinice politice. Mai mult decât atât, acordarea timpilor de antenă a făcut ca, la sfârşit, într-un raport al CNA către toate televiziunile, TVR să nu primească decât o mică somaţie”, a precizat Claudiu Săftoiu.

În plus, Săftoiu a spus că, de când el şi membrii actualului Consiliu de Administraţie au venit la conducerea TVR, nu s-a mai vorbit despre politizarea în exces a televiziunii publice, aşa cum se întâmpla înainte, ci despre restructurarea Televiziunii Române.

„Eu cred că, de patru luni, la TVR se vorbeşte despre restructurare şi reformă, iar lucrul acesta pe mine mă bucură, pentru că este vorba de reîntoarcerea interesului spre adevărata problemă a TVR, care este managementul”, a spus Săftoiu.

Totodată, Săftoiu a precizat că, în momentul în care Parlamentul l-a învestit la conducerea Televiziunii Române, convingerile sale politice „au dispărut”. El a mai spus că vrea să ducă la capăt „misiunea de salvare a Televiziunii Române” şi nu va intra în „discuţii politice”. „Nu voi părtini niciun reprezentant al unei puteri sau alta, fie în campania electorală, fie în afara campaniei electorale”, a mai spus Săftoiu.

Totuşi, în prima lună a mandatului său la TVR, care a coincis şi cu campania pentru referendumul de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, staff-ul lui Băsescu a adresat o solicitare conducerii TVR, precum şi o sesizare Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), în care a solicitat restabilirea echilibrului între părerile pro şi contra demiterii în emisiunile de campanie de pe postul public TVR 1.

„Semnalez modul vădit părtinitor în care postul public de televiziune TVR 1 şi conducerea SRTv a acoperit campania pentru referendum”, se spunea într-o sesizare din 27 iulie, semnată de Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui pe atunci suspendat Traian Băsescu, şi transmisă conducerii TVR şi CNA.

Conducerea TVR a respins atunci acuzaţiile lansate de staff-ul lui Băsescu, Claudiu Săftoiu precizând că TVR nu poate să ofere emisiuni suplimentare lui Traian Băsescu, pentru că emisiunile electorale difuzate au fost stabilite de comisia parlamentară specială de alocare şi monitorizare a timpilor de antenă.

Claudiu Săftoiu a fost consilier al preşedintelui Traian Băsescu, în primul mandat al acestuia, şi, ulterior, director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE). După plecarea lui Săftoiu de la SIE, în decembrie 2009, Traian Băsescu a spus că l-a propus în mod constituţional pe Claudiu Săftoiu în funcţia de director al SIE, că acesta „părea că avea nişte calităţi”, dar, după ce a ajuns în funcţie, a devenit „un eşec”.