S-a decretat stare de alertă pentru judeţul Vrancea

În judeţul Vrancea, a fost instituită starea de alertă. Ministrul de Interne a aprobat în acest sens solicitarea şefului CJ Vrancea, Marian Oprişan. Starea de alertă este valabilă de luni, ora 12.00, până marţi, la ora 14.00, urmând ca apoi să se analizeze dacă această măsură trebuie sau nu menţinută, a  anunţat purtătorul de cuvânt al MAI, Marius Militaru.

RomaniaTV.net
12 feb. 2012, 09:10
S-a decretat stare de alertă pentru judeţul Vrancea

Marius Militaru a precizat că situaţia de urgenţă nu este o procedură care să fie declarată printr-un act administrativ.  „S-a cerut din Vrancea (starea de alertă – n.r.), a fost aprobată starea de alertă de mâine (luni – n.r.) de la 12.00 până marţi la 14.00. După aceea vom analiza dacă va mai fi nevoie să o menţinem”, a spus Militaru, citat de Mediafax.

În acest interval cât este declarată starea de alertă este vorba doar de aplicarea măsurilor de management pentru situaţii de urgenţă, activat în mod procedural şi pe etape. Pe timpul stării de alertă se pot lua orice măsuri pentru înlăturarea cazului de forţă majoră.

„În acest interval cât este declarată starea de alertă în Vrancea nu se presupune restrângerea vreunui drept constituţional. Vorbim doar de managementul pentru situaţii de urgenţă, activat în mod procedural şi pe etape’, a precizat Marius Militaru.  Nu se întâmplă nimic substanţial prin activarea acestei stări de alertă, a adăugat purtătorul de cuvânt al MAI.

Şeful CJ Vrancea, Marian Oprişan, a solicitat duminică acordul Ministerului de Interne pentru declararea stării de alertă în judeţ.  „Ca urmare a situaţiei existente în judeţ şi a atenţionării meteorologice privind Codul Portocaliu de ninsori abundente, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Vrancea, la propunerea preşedintelui Consiliului Judeţean, Marian Oprişan, vicepreşedinte al CJSU, a aprobat menţinerea situaţiei de urgenţă, până la revenirea la situaţia de normalitate, şi a solicitat acordul Ministerului Administraţiei şi Internelor în vederea declarării stării de alertă„, se arată într-un comunicat al Consiliului Judeţean Vrancea, informează Mediafax.

Secretarul de stat în MAI, Mihai Capră, a declarat că instaurarea stării de alertă nu aduce schimbări fundamentale în modul de intervenţie şi că aceasta este diferită de starea de urgenţă. Potrivit secretarului de stat, starea de urgenţă presupune limitarea sau interzicerea autovehiculelor pe unele drumuri, controlul unor persoane sau măsuri de evacuare. Totodată, aceasta presupune că autorităţile publice locale cu competenţe îşi declară neputinţa de a rezolva problemele, astfel că se transferă competenţele la Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin Inspectoratul de Situaţii de Urgenţă, care preia conducerea operaţiunilor.

Totodată, Consiliul Judeţean Vrancea a solicitat Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale sprijin cu şase autofreze şi zece încărcătoare frontale tip Wolla.  În prezent, în judeţul Vrancea, mai sunt izolate 30 de sate din 13 comune, unde nu se poate ajunge din cauza drumurilor înzăpezite. În aceste sate locuiesc peste 10.000 de persoane.

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, declara, vineri seară, că a fost instituită situaţie de urgenţă în judeţ, în condiţiile în care zeci de mii de persoane sunt izolate din cauza zăpezii.

Meteorologii au prelungit avertizarea Cod portocaliu de ninsori abundente până marţi la ora 14.00 şi au extins-o pentru jumătatea sudică a ţării, potrivit informării postate pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Astfel, de luni, ora 12.00 până marţi, ora 2.00, Codul portocaliu de ninsori abundente va fi valabil pentru toate judeţele din jumătatea sudică a ţării şi pentru Dobrogea.

Vor fi afectate municipiul Bucureşti şi judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Argeş, Olt, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa, Ilfov, Prahova, Vrancea, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Galaţi, Brăila, Constanţa, Tulcea. Aici va ninge abundent, iar vantul va sufla cu rafale de până la 55 kilometri pe oră, stratul nou de zăpadă depăşind 30 – 50 de centimetri.

Pe timpul stării de alertă se pot lua orice măsuri pentru înlăturarea cazului de forţă majoră.

„În acest interval cât este declarată starea de alertă în Vrancea nu se presupune restrângerea vreunui drept constituţional. Vorbim doar de managementul pentru situaţii de urgenţă, activat în mod procedural şi pe etape’, a precizat Marius Militaru.

Nu se întâmplă nimic substanţial prin activarea acestei stări de alertă, a adăugat Marius Militaru.

Pe timpul stării de alertă se pot lua orice măsuri pentru înlăturarea cazului de forţă majoră.

 

„În acest interval cât este declarată starea de alertă în Vrancea nu se presupune restrângerea vreunui drept constituţional. Vorbim doar de managementul pentru situaţii de urgenţă, activat în mod procedural şi pe etape’, a precizat Marius Militaru.

 

Nu se întâmplă nimic substanţial prin activarea acestei stări de alertă, a adăugat Marius Militaru.