RUŞINOS. GREŞEALA BBC care a enervat cumplit românii şi bulgarii deopotrivă

O fotografie cu o captură de pe BBC 2, din timpul unei emisiuni în care era vorba despre românii şi bulgarii care vor emigra în Marea Britanie, a devenit populară, joi, pe Facebook şi Twitter, în urma unei gafe de proporţii a prestigiosului serviciu media britanic. 

25 apr. 2013, 09:03

Potrivit fotografiei, extrem de populare pe reţelele sociale, cei de la BBC au încurcat steagurile României şi Bulgariei pe hartă. Mii de internauţi, români şi bulgari deopotrivă, au comentat, iritaţi, gafa făcută de prestigioasa instituţie media. 

Harta a apărut în timpul emisiunii BBC Daily Politics, la care au participat liderul UKIP Nigel Farage, conservatorul Mark Harper şi laburistul Owen Smith.

Video cu emisiunea. Gafa cu harta, începând cu minutul 0.56

Dacă tabloidele britanice publică constant texte în care exagerează efectele negative ale invaziei româneşti şi bulgăreşti în Marea Britanie, aşteptările erau mai mari din partea mediei serioase. De aceea, confuzia BBC nu a rămas neobservată. 

Nadya Pavlova, cea care a postat fotografia pe Facebook, comentează: „Pentru BBC 2: Întâi fiţi siguri de steagul fiecărei ţări şi apoi anticipaţi câţi români şi bulgari vor veni în Marea Britanie. RUŞINE”. 

De asemenea, cifrele vehiculate în media britanică sunt mult mai mari decât cele din studiile făcute recent. Jurnaliştii spun că în urma ridicării restricţiilor de pe piaţa muncii vor veni în Marea Britanie sute de mii de români şi bulgari, iar sondajele arată că e vorba de zeci de mii de posibili imigranţi. 

De asemenea, ambasadorul român, Ion Jinga, a declarat, în faţa membrilor Comisiei pentru Afaceri interne a Camerei Comunelor, că între 15.000 şi 25.000 de români ar urma să meargă în Marea Britanie după eliminarea restricţiilor de pe piaţa muncii, pe 1 ianuarie 2014.

La rândul său, ambasadorul Bulgariei, Konstantin Dimitrov, le-a spus deputaţilor britanici că predicţiile privind venirea a 350.000 de imigranţi bulgari şi români în Marea Britanie sunt „exagerări”. Dimitrov se aşteaptă ca aproximativ 8.000 – 10.000 de bulgari să emigreze în Marea Britanie după eliminarea restricţiilor.

Citeşte şi:

Raportul care contrazice „teoriile” valurilor de imigranţi români şi bulgari în Marea Britanie

STUDIU OFICIAL: Foarte puţini români vor veni în Marea Britanie după eliminarea restricţiilor