Rusia a împiedicat crearea de zone marine protejate în Antarctica

Rusia a împiedicat marţi adoptarea a două propuneri privind crearea unor zone marine protejate în regiunea australă pentru a întări protecţia Antarcticii, cu ocazia unei reuniuni excepţionale la Bremerhaven (Germania), a anunţat o coaliţie de ONG-uri implicate în conservarea regiunii australe.

17 iul. 2013, 11:12
Rusia a împiedicat crearea de zone marine protejate în Antarctica

La opt luni după eşecul unei întâlniri pe acest subiect ce a avut loc în Australia, două propuneri ce vizau crearea unor vaste arii marine protejate (AMP) au fost discutate luni şi marţi de către membrii (din UE şi alte 24 de state) ai Convenţiei asupra conservării faunei şi florei marine din Antarctica (CCAMLR), un organism însărcinat cu administrarea resurselor marine ale zonei începând cu anul 1982.

Conform Alianţei pentru Oceanul Antarctic, o coaliţie alcătuită din 30 de ONG-uri, Rusia, cu susţinerea Ucrainei, a împiedicat adoptarea acestor propuneri prin consens, invocând nişte probleme juridice privind dreptul acestui organism de a instaura arii de protecţie.

Coaliţia de ONG-uri consideră că acest blocaj reprezintă „o extraordinară ocazie pierdută” pentru a proteja regiunea.

Unul dintre cele două proiecte luate în discuţie prevedea crearea unei zone marine protejate în Marea lui Ross, în sud-vestul Antarcticii, iar celălalt proiect prevedea o reţea de şapte arii protejate în partea de est a Antarcticii. Primul proiect a fost apărat de SUA şi de Noua Zeelandă şi prevedea o arie protejată de 2,3 milioane de kilometri pătraţi, în timp ce al doilea proiect a fost propus de Australia şi UE şi prevedea şapte arii protejate cu o suprafaţă totală de 1,9 milioane de kilometri pătraţi.

Apele oceanului austral, din jurul Antarcticii, adăpostesc ecosisteme excepţionale, în bună parte ferite de activităţile antropice, dar în prezent ameninţate de pescuitul excesiv. În această zonă trăiesc mii de specii de animale, printre care importante populaţii de păsări, de foci, de balene şi de pinguini care îşi caută hrana în apele Oceanului Îngheţat de Sud.