Ruga unui copil cu privire de gheaţă. Povestea tristă a unui fiu de erou, condamnat la sărăcie VIDEO

Bogdan Ştefan locuieşte cu mama şi cei doi fraţi într-un apartament din Ferentari. Sunt necăjiţi şi săraci. În casa lor intră în fiecare lună bani prea puţini pentru patru oameni. Veniturile sunt limitate şi cu toate astea Bogdan învaţă bine, participă la concursuri de cultură generală, joacă în piese de teatru şi pictează.

02 mart. 2013, 21:44

Într-o lume tot mai grăbită şi mai violentă, lipsită de orice fel de reper şi valoare, marcată de indiferenţă şi confuzie, suferinţa şi tristeţea devin tot mai prezente în viaţa unui copil de 16 ani, un adolescent care se luptă să meargă pe drumul cel bun, în ciuda greutăţilor vieţii.

Bogdan Ştefan este un copil mai tot timpul trist. Necazurile s-au abătut asupra familiei Ştefan odată cu moartea tatălui. Şapte gloanţe l-au lovit pe tatăl lui Bogdan la Revoluţia din 1989. A urmat o viaţă de chin, iar 13 ani mai târziu a căzut secerat în mijlocul străzii, unde a fost lăsat să zacă pe asfalt mai bine de 24 de ore.

„A fost rănit, cu handicap gradul II în Revoluţie. S-au adunat, s-au adunat de la operaţie, de la tratament, de la anestezii a făcut un accident vascular, ultimul. A căzut pe stradă. A zăcut vreo 24 de ore afară”, spune Mariana Ştefan, mama lui Bogdan.

Uniţi în jurul mamei, cei trei copii abia se descurcă cu banii din pensia de urmaş şi din alocaţii.

Pe zi ce trece, mama lui Bogdan este tot mai bolnavă şi lipsită de puteri. Pentru binele copiilor, femeia a renunţat la medicamente. Inima şi-o tratează acum doar cu bucuriile care îi vin de la cei mici.

„Învaţă foarte bine. Au rezultate foarte bune la învăţătură şi asta este cea mai mare bucurie sufletească. Să am sănătate să-i pot să-i duc mai departe”, spune mama.

Maturizaţi înainte de vreme, copiii îşi acceptă soarta cu demnitate

Ca orice copii de vârsta lor visează la multe lucruri, dar ştiu că mama nu-şi permite. Banii le ajung doar ca să supravieţuiască. „Sunt nişte copii foarte buni. Mă înţeleg că nu am. Nu ne-am putut permite să aibă ei un calculator. Şi-ar dori un calculator, dar înţeleg că nu se poate”, a mai spus mama copiilor.

Departe de lumea tristă în care îşi trăieşte adolescenţa, Bogdan se refugiază în lumea cărţilor şi în pictură. Penelul îi păstrează gândurile curate şi dorinţele simple. Bogdan învaţă bine, participă la concursuri de cultură generală, joacă teatru şi pictează pe sticlă.

„Bogdan este în programul noastru, în atenţia Asociaţiei Sfântul Stelian de patru ani de zile. Este foarte talentat la pictură, foarte talentat la teatru. Nu stă locului o clipă. Aici îţi face temele şi vrea să intre în cât mai multe activităţi. Are momente când este foarte, foarte tăcut şi nimic nu-l scoate din visare. Este un visător. Nu am întâlnit copil care să facă, compuneri mai frumoase ca Bogdan”, a spus Mădălina Badea, asistent social/educator la Asociaţia Sfântul Stelian.

Bogdan este mai tot timpul gânditor. Trăieşte cu teama ca într-o zi inima mamei va refuza să mai bată. În afară de imensa pierdere, Bogdan va fi nevoit atunci să ia pe umerii lui grijile familiei şi să se ocupe de fraţii mai mici. Dincolo de zbaterile zilnice pentru supravieţuire, Bogdan a ales o lume imaginară de care se bucură în tăcere. Speră că atunci când pictează o icoană, ruga lui sinceră, fără cuvinte, se face auzită.

Ochii copilului privesc dincolo de camera de filmat… direct în noi, dincolo de aparenţe. Rece, sincer, matur. O privire de gheaţă spre o lume care i-a dat până acum atât de puţin, dar care ar putea să-i dea o şansă pentru un viitor mai senin.

Cei care vor să întindă o mână de ajutor pot dona în contul deschis la BCR.

Nume: Ştefan Bogdan

Cod IBAN: RO48RZBR0000060015296041

Raiffeisen Bank. Agenţia Prelungirea Ferentari, Sector 5

Povestea lui Bogdan face parte din campania „România are suflet”, iniţiată de RTV.NET şi România TV.

Citeşte şi:

Un copil de 7 ani îşi caută „bucuria” printre gunoaie. Alex nu ştie când e ziua lui VIDEO