Rovana Plumb, la Bruxelles: România a primit încă 116 milioane de euro prin POS Mediu

Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a avut în data de 5 martie, la Bruxelles, patru întâlniri de lucru cu comisari europeni: Comisarul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș, Comisarul pentru Mediu, Janez Potocnik, Comisarul pentru Schimbări Climatice, Connie Hedegaard și Comisarul pentru Politică Regională, Johannes Hahn.

06 mart. 2013, 11:15
Rovana Plumb, la Bruxelles: România a primit încă 116 milioane de euro prin POS Mediu

În cadrul întâlnirii bilaterale cu Comisarul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș, subiectul principal abordat a fost Strategia privind dezvoltarea durabilă integrată a Deltei Dunării 2014 – 2020. În acest sens, s-a evidențiat necesitatea asigurării unor condiții reale pentru dezvoltarea economico-socială a comunităților locale din spațiul Deltei Dunării, corelate cu principiile de dezvoltare durabilă a zonei, prin aplicarea unui management bazat pe conservarea biodiversității.

Cei doi oficiali au analizat posibilitatea finanțării Strategiei de Dezvoltare a Deltei Dunarii din mai multe programe operaționale, ținând cont de prioritățile identificate prin această strategie, astfel încât zona să se dezvolte din punct de vedere socio-economic, cu luarea în considerare a aspectelor referitoare la protecția mediului.

Reuniunea cu Comisarul European pentru Mediu, Janez Potocnik, s-a axat în principal pe discuțiile privind cel de-al 7-lea Program de Acțiune pentru Mediu (PAM) la nivelul Uniunii Europene și pe cele referitoare la îmbunătățirea implementării și controlului aplicării legislației de mediu. Comisarul european și-a exprimat susținerea pentru elaborarea și finanțarea Strategiei de dezvoltare durabilă integrată a Deltei Dunării 2014 – 2020.

Ministrul Rovana Plumb a apreciat abordarea și structura 7PAM și a susținut măsurile și instrumentele propuse, în special criteriile obligatorii pentru inspecție și acordurile de parteneriat pentru implementarea legislației de mediu, care se pot încheia între Comisia Europeană și statele membre.

Cei doi oficiali au abordat în acest context și problematica managementului deșeurilor, în special în ceea ce privește propunerea de eliminare a  depozitării acestora și respectarea ierarhiei deșeurilor. Ministrul român al mediului a subliniat importanța respectării angajamentelor din Tratatul de Aderare a României la UE în acest sector, evidențiind eforturile pe care România le întreprinde în acest sens. Unul dintre acestea se referă la finalizarea noii Strategii de Management al Deșeurilor. ”Acest document ia în considerație principiile și măsurile necesare a fi întreprinse în continuare în acest domeniu, dar și acțiunile pe care trebuie să le întreprindem împreună cu operatorii economici și cetățenii, în general, în vederea realizării obiectivelor de reciclare și valorificare a deșeurilor”.

Întâlnirea bilaterală dintre ministrul Rovana Plumb și comisarul european Connie Hedegaard a avut ca principal subiect de discuție Cartea verde referitoare la stabilirea noului cadru politic pentru schimbări climatice şi energie până în anul 2030, document care urmează să fie finalizat de Comisie în perioada imediat următoare. În acest sens, ministrul român a accentuat faptul că trebuie analizate atât costurile, cât și beneficiile, dar trebuie avut avut în vedere că punctele de plecare pentru trecerea la o economie competitivă cu emisii reduse de carbon nu sunt similare pentru toate statele membre.

”Este nevoie de un grad de flexibilitate cât mai mare, pentru a ne putea atinge obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Ceea ce ne preocupă în momentul de față este și păstrarea locurilor de muncă, asigurarea competitivității industriei, precum şi o creştere economică durabilă”, a completat ministrul.
Comisarul european pentru Schimbări Climatice a apreciat poziția României în domeniul schimbărilor climatice la nivel european, precum şi politica internă a acesteia, prin crearea unei structuri special dedicate acestui domeniu.

În cadrul întâlnirii dintre ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb și comisarul pentru Politică Regională, Johannes Hahn a fost dezbătută problematica absorbției fondurilor europene, în special în ceea ce privește POS Mediu. În acest context, ministrul român a prezentat stadiul actual al gradului de absorbție și contractare.

”Trebuie să menționez faptul că solicitările de plată ale României către Comisia Europeană prin POS Mediu au ajuns la un total de 581,14 mil. Euro și, respectiv, la o triplare a gradului de absorbţie, de 12,88%, față de momentul preluării  mandatului. Totodată, prin proiectele aprobate,în momentul actual sunt contractate fonduri în procent de 103,28% din alocarea POS Mediu pentru perioada 2007-2013”.

La finalul întâlnirii, ministrul Rovana Plumb a mulțumit comisarului pentru sprijinul acordat în gestionarea Programului Operațional Mediu și pentru plata a încă  116 milioane de euro către România (realizată chiar înainte de întâlnirea cu oficialul european).