Rovana Plumb, în Vrancea: Nu avem depăşiri ale cotelor de inundaţii, dar ne aflăm în stare de alertă

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb s-a deplasat marţi, în judeţul Vrancea, pentru a verifica modul în care intervin autorităţile în vederea limitării efectelor calamităţilor naturale, precum şi starea construcţiilor hidrotehnice din zonă.

RomaniaTV.net
29 mai 2012, 11:26
Rovana Plumb, în Vrancea: Nu avem depăşiri ale cotelor de inundaţii, dar ne aflăm în stare de alertă

În cadrul unei întâlniri cu autorităţile locale, ministrul Rovana Plumb a apreciat că principalele riscuri, la momentul actual, sunt pe râurile Râmnic, Putna şi Trotuş, precum şi pe afluenţii acestora.

“În prezent nu avem depăşiri ale cotelor de inundaţii pe aceste râuri, însă ne aflăm în stare de alertă”, a declarat ministrul Rovana Plumb.

Ministrul a cerut autorităţilor efort, implicare şi coordonare pentru protejarea cetăţenilor de efectele inundaţiilor.

Vrancea este unul dintre judeţele aflate, până marţi la 20.00, sub avertizare cod portocaliu de ploi. Cantităţile de apă vor depăşi 20-25 l/mp. Bucureştiul şi judeţele Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Braşov, Covasna, Harghita, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Maramureş, Suceava, Botoşani şi Iaşi se află, începând de luni, ora 11.00, şi până marţi, la ora 16.00, sub averizare cod galben de ploi.

Ploile abundente ţin şi marţi agenda zilei şi produc cel mai probabil pagube însemnate în gospodăriile deja afectate. Zonele cele mai expuse sunt Muntenia, Dobrogea, Moldova şi sud-estul Transilvaniei, ca şi zona Carpaţilor Orientali.

Drumul european 85 a fost blocat marţi în localitatea Mărăşeşti din Vrancea din cauza apei de pe carosabil. Maşinile sunt deviate de poliţişti pentru că şoseaua este inundată. Mai multe echipaje de la pompieri au intervenit cu pompe pentru degajarea apei. Şi zeci de case din judeţul Vrancea au fost inundate din cauza ploilor torenţiale.

Probleme în Vrancea sunt şi în ceea ce priveşte gospodăriile. Sunt aproximativ 100 de gospodării, atât case, cât şi anexe afectate de ploi. Sunt probleme în localităţile Rugineşti şi Pufeşti, unde câte 40 de locuinţe au apă în casă.