ROSA: Satelitul GOLIAT nu s-a stabilizat pe orbită, mai durează puţin

Marius Ioan Piso, directorul Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), a declarat pentru RTV.net că nanosatelitul românesc GOLIAT încă nu s-a stabilizat pe orbita Pământului, acest proces fiind unul de durată.

27 feb. 2012, 10:37
ROSA: Satelitul GOLIAT nu s-a stabilizat pe orbită, mai durează puţin

Site-ul spacealliance.ro a trimis duminică un comunicat de presă în care spune că satelitul GOLIAT ar avea probleme tehnice, existând o eroare de concepere a sistemului de stabilizare a zborului. Acest lucru ar duce, după analiza celor de la spacealliance.ro, la rotirea necontrolată a satelitului, care nu va mai funcţiona mult timp în aceste condiţii.

Marius Ioan Piso a negat informaţiile şi a precizat că nu sunt probleme deosebite cu satelitul GOLIAT.

„Încă nu s-a stabilizat pe orbită. Încă nu sunt efectuate identificările pentru toţii sateliţii. Fiind un grup de sateliţi, ei primesc nişte indicative. aceste indicative care reprezintă poziţia pe orbită  nu au fost încă emise pentru sateliţii care nu s-au stabilizat încă”, a declarat pentru RTV.net, directorul ROSA Marius Ioan Piso, care a subliniat că procesul de stabilizare mai durează puţin, aproximativ o săptămână.

În urmă cu o săptămână, ROSA a anunţat că a recepţionat satelitul, iar acesta îşi stabilizează în prezent mişcarea, staţiile de sol efectuând procese de urmărire. În primele zile, satelitul a fost aproape permanent iluminat de Soare, după care a urmat o  perioadă predominant de umbră, timp în care alimentarea electric a fost asigurată exclusiv de baterii.

VEZI AICI UNDE SE AFLĂ SATELITUL GOLIAT ÎN ACEST MOMENT

Satelitul GOLIAT a fost lansat pe 13 februarie 2012, la ora 12, ora României, de la Centrul Spaţial Guyana, cu racheta europeană VEGA, care a efectuat primul său zbor de calificare (VV01). Satelitul a fost lansat împreună cu sateliţii LARES şi ALMASAT ai Agenţiei Spaţiale Italiane (ASI) şi cu alţi sase nanosateliţi din Franţa, Italia, Spania, Polonia şi Ungaria.

Citeşte mai mult despre experimentele ştiinţifice realizate de nanosatelitul GOLIAT, aici: Premieră științifică: Satelitul românesc GOLIAT va realiza trei experimente în spațiu GALERIE FOTO