Românii sunt din ce în ce mai dezamăgiţi de Uniunea Europeană şi au o relaţie „nevrotică” cu ea

Sociologul Vasile Dâncu declară, într-un interviu acordat pentru caleaeuropeana.ro, că românii au o relaţie nevrotică cu Uniunea Europeană, după ce, în câţiva ani, încrederea în UE s-a prăbuşit de la 86% la 46%.

RomaniaTV.net
03 apr. 2012, 16:46
Românii sunt din ce în ce mai dezamăgiţi de Uniunea Europeană şi au o relaţie „nevrotică” cu ea

„Am aşteptat UE ca pe americani…Românii s-au supărat pe UE pentru că nu e o vacă de muls care să se mulgă singură”, arată profesorul Dâncu, într-un comentariu privind cel mai recent Eurobarometru, în care încrederea românilor în Uniunea Europeană s-a prăbuşit de la 84% la 46% în ultimii ani, când sunt afectaţi de criza economico-financiară. 

„Studiile noastre au arătat acelaşi lucru:46%. Dar am avut şi 84-86%. Era uneori şi jenant să explicăm aceste procente. Păream un popor penibil, fără simţ critic, de parcă UE era un Moş Crăciun care vine cu o desagă să ne facă fericiţi. Aveam o viziune utopică. Nu aveam un concept eurosceptic, nici măcar eurorealist.

Acum avem o eurodezamăgire. Ar trebui să vedem ce ne oferă UE ca oportunităţi? Cum ne putem insera în acest proiect, ce soluţii avem? Este o relaţie total nevrotică cu UE. Trebuie să trecem la o fază realistă. Este o euro-supărare. Românii s-au supărat pe UE pentru că nu e o vacă de muls care să se mulgă singură.

Am înţeles că UE nu iţi bagă în desagă, iar birocraţia europeană este defavorabilă ţărilor noastre, cu economii emergente. Am văzut că nu doar corupţia din România este problema, dar şi birocraţia europeană ne fac să avem o cifră de absorbţie redusă.

Am aşteptat UE ca pe americani, să ne elibereze, să ne aducă modernizare. Acum, aşteptăm investiţii străine, ca singura soluţie de dezvoltare. Investitorul străin e considerat important, i se fac facilităţi, românului nu. Asta deşi un PIB sănătos se bazează 70% pe IMM-uri, care produc precum furnicile. E o superfocalizare pe investiţii străine în economie, negăm resursele interne de dezvoltare, cele umane sau naturale. Le vindem uşor, asteptăm investitorii străini sau sperăm ca ei să le exploateze mai bine. Ne subestimăm, ne uităm cu poftă la străini”, a mai spus Vasile Dâncu.