Românii se bazează pe destin: Norocul şi zodiile ne conduc viaţa, potrivit unui nou sondaj

Destinul şi norocul sau ghinionul sunt forţele în care se încred majoritatea românilor, în timp ce aproape 40% se bazează şi pe zodii, iar unul din cinci români crede în extratereştri, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research, dat vineri publicităţii.

19 apr. 2013, 12:54
Românii se bazează pe destin: Norocul şi zodiile ne conduc viaţa, potrivit unui nou sondaj

Destinul conduce în clasamentul credinţelor după care se ghidează românii, cu 59,7%. Pe de altă parte 35,2% dintre respondenţi au respins ideea predestinării. Procente similare a întrunit şi credinţa în noroc sau ghinion, îmbrăţişată de 57% dintre subiecţii sondajului, dar respinsă de 38,6%, informează Agerpres.

Zodiile ghidează credinţa a 40,4% dintre respondenţi, dar majoritatea de 55,2% a rămas sceptică în această chestiune. În ceea ce priveşte viaţa de după moarte 35,4% dintre subiecţi au împărtăşit o astfel de credinţă, în timp ce 49,9% au respins-o, iar 14,7% nu au răspuns la această întrebare.

„Scorul pe acest ultim indicator, care exprimă o credinţă fundamentală a dogmei creştine, este oarecum disonant în raport cu nivelul ridicat al oamenilor care îşi declară încrederea în Biserică (aproape 70%)”, au apreciat realizatorii sondajului.

Ipoteza existenţei extratereştrilor este creditată ca adevărată de 21,7% dintre români, în timp ce 67,7% o resping. Prezicătorii, clarvăzătorii sau vrăjitoarele nu beneficiază de încredere decât din partea a 15,3% dintre respondenţi, iar în reîncarnare cred doar 13,6%, în timp ce 13,4% nu au răspuns la această întrebare.

Sondajul a fost realizat la comanda cotidianului „Adevărul”, în perioada 19 – 27 martie, pe un eşantion de 1.082 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

Barometrul de opinie „Adevărul despre România” este un proiect de cercetare sociologică periodică a opiniilor românilor cu privire la principalele aspecte ale vieţii politice, economice, sociale şi culturale.