Românii beau mai puţină bere, dar consumă mai multă apă plată

Vânzările de apă, suc, bere sau îngheţată au explodat odată cu instalarea caniculei pe meleagurile ţării noastre. Căldura a picat cum nu se poate mai bine, cel puţin pentru producătorii de bere, a căror piaţă s-a contractat cu aproximativ 5% în primele patru luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

22 iun. 2012, 09:14
Românii beau mai puţină bere, dar consumă mai multă apă plată

„Ca în fiecare vară, apariţia caniculei în ţara nostră se traduce în vânzări mai mari la apă, bere sau suc. De departe, cele mai mari vânzări sunt înregistrate la apă. Comercianţii înregistrează vânzări duble în această perioadă faţă de perioada de dinainte de instalarea caniculei”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.

Când vine vorba de apă, românii preferă apa plată.

„Cumpărătorii consumă întradevăr mai multă apă pe căldură, dar nu dublu. Apa rămâne de pe o săptămână pe alta sau pentru mai multe zile. Apa preferată a românilor, în proporţie de 70%, este apa plată, restul de 30% fiind reprezent de apa minerală”, a precizat Dragoş Frumosu.

Şi vânzările de sucuri au crescut considerabil, dar nu ca cele la apă. „Vânzările de suc cresc în perioade de caniculă cu aproximativ 30-40%”, a amintit Dragoş Frumosu.

 

Românii au lăsat-o mai moale cu berea

Căldura insuportabilă dă o gură de oxigen producătorilor care înregistrează în acest an vânzări mai proaste ca anul trecut.

„Vânzările de bere, în perioade caniculare se apreciază cu aproximativ 10-15%. Mai ales că în această perioadă are loc şi campionatul European de Fotbal 2012. Sperăm ca consumul de bere să crească, mai ales că, vânzările din primele luni ale acestui an sunt mai mici ca cele din perioada similară a anului trecut cu aproximativ 5%”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET Vifor Verşescu, preşedintele Patronatului Societăţilor Independente Producătoare de Bere din România.

În plus, piaţa românească este una atipică în ceea ce priveşte consumul de bere. „Din cauza sărăciei, românii consumă în proporţie de 5% berea la halbă, comparativ cu UE, unde berea la halbă reprezintă 50-70% din vânzări. Românul preferă să bea berea acasă, la PET”, a amintit Vifor Verşescu.

 

Îngheţata anti-caniculă

Un alt sortiment considerat anticaniculă în România este îngheţata. În ţara noastră vânzări însemnate de îngheţată se înregistrează doar în perioada verii, faţă de alte ţări, unde consumul de îngheţată este însemnat pe tot parcursul anului.

„Odată cu apariţia caniculei vânzările de îngheţată au crescut cu aproximativ 50%. De asemenea, vânzările însemnate la îngheţată sunt înregistrate vara, respectiv în lunile, iunie, iulie şi august”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Mihai Vasile, responsabil vânzări la firma producătoare de îngheţată.

Românii preferă supermarket-ul

Este bine ştiut că supermarket-urile sunt preferatele românilor când vine vorba de cumpărături. „Toate cele trei categorii de produse, apă, bere şi îngheţată au înregistrat în această perioadă creşteri în vânzări. Pentru apă avem o creştere de +39% faţă de perioada dinainte de caniculă, cea mai cautată este apa plată. Berea a înregistrat o creştere de +57% în această perioadă. Îngheţata are o creştere de vanzari de +34%” a spus pentru RTV.NET Andreea Mihai, PR Carrefour România.