Românii au mai multă încredere în Biserică şi Armată, decât în Preşedinţie şi Parlament

Românii acordă cea mai multă încredere Bisericii, Armatei, Poliţiei şi Serviciului Român de Informaţii. În schimb, ei nu au încredere în preşedinte, Parlament şi ANI.

11 mart. 2013, 15:49
Românii au mai multă încredere în Biserică şi Armată, decât în Preşedinţie şi Parlament

Biserica, Armata, Poliţia şi Serviciul Român de Informaţii întrunesc o bună parte din capitalul de încredere al românilor, în schimb Preşedinţia, Parlamentul României, Parlamentul European şi Agenţia Naţională de Integritate se află în coada clasamentului, conform unui sondaj realizat de INSCOP Research.

Românii chestionaţi au multă încredere în Biserică (67%), Armată (63%), SRI (48%), Poliţie (47%), Primărie (45%), DNA (45%), SIE (42%), Guvern (40%), ANI (40%), consiliul judeţean (38%), Parlamentul European (38%), Parlamentul României (33%), Preşedinţie (30%).

În concordanţă, puţină şi foarte puţină încredere revin Preşedinţiei (69%), Parlamentului României (67%), Parlamentului European (62%), consiliului judeţean (62%), ANI (60%), Guvernului (60%), SIE (58%), DNA (55%), Primăriei (55%), Poliţiei (53%), SRI (52%), Armatei (37%), Bisericii (33%).

Biserica şi Armata beneficiază de încrederea publicului în mod tradiţional, fiind instituţii cu care cetăţenii nu au interacţiuni deranjante în mod curent. Totuşi, în comparaţie cu anii precedenţi, încrederea în Biserică şi Armată s-a diminuat de la cote de 75-80% la un nivel de sub 70%.”, au precizat realizatorii sondajului, potrivit Agerpres.

Potrivit acestora, cele două denumiri au o încărcătură simbolică şi istorică mai puternică decât Parlamentul, Guvernul, DNA sau primăriile, o mare parte dintre respondenţi având probabil în minte Armata în semnificaţia ei istorică şi simbolică.

„În cazul Bisericii, situaţia este şi mai complicată. Unii respondenţi nu fac probabil diferenţa între Biserică şi Dumnezeu, deci nici diferenţa necesară dintre exprimarea încrederii în Biserică, respectiv a credinţei în Dumnezeu. În plus, deşi marea majoritate a subiecţilor sunt creştin-ortodocşi, este de discutat în ce Biserică (ce organizaţie) îşi exprimă încrederea persoanele de alte confesiuni”, se mai arată într-un scurt comentariu ce însoţeşte rezultatele sondajului.

Totodată, se apreciază că procentul semnificativ de încredere acordat Armatei, SRI şi Poliţiei poate fi legat de contextul social şi economic marcat de criză şi instabilitate care încurajează încrederea în repere instituţionale solide ale statului, capabile să acopere nevoia de siguranţă a oamenilor şi să transmită un sentiment de stabilitate.

„Încrederea mai scăzută în instituţia prezidenţială este legată de indicele de încredere mai mic al titularului funcţiei de preşedinte”, estimează realizatorii studiului.

Ei au mai atras atenţia asupra faptului că persoanele cu studii primare manifestă un indice de încredere foarte mare în Biserică (80%), în timp ce persoanele cu studii superioare evaluează această instituţie mai sever. Pe de altă parte, respondenţii cu studii superioare au încredere mai mare în SRI şi SIE decât celelalte categorii, dar mai mică în Poliţie, comparativ cu populaţia cu studii medii şi primare.