Românii ar putea avea ÎNCĂ O ZI LIBERĂ pe an. Află când

Un deputat USL a înaintat o propunere legislativă conform căreia românii ar urma să beneficieze de încă o zi liberă de la stat în fiecare an. Social democratul Bogdan Diaconu propune ca sărbătorilor legale existente în prezent să li se adauge şi ziua de 9 mai, Ziua Independenței Naționale a României.

RomaniaTV.net
02 mai 2013, 12:51
Românii ar putea avea ÎNCĂ O ZI LIBERĂ pe an. Află când

Deputatul PSD Bogdan Diaconu a propus ca ziua de 9 mai să fie declarată Ziua Parlamentului şi să fie sărbătorită printr-o şedinţă festivă comună a celor două Camere. VEZI AICI PROPUNEREA LEGISLATIVĂ

Pe de altă parte, deputatul PNL Radu Zlati şi-a anunţat intenţia de a propune un proiect de lege prin care data de 10 mai, când se sărbătoreşte Ziua Regalităţii, să fie recunoscută drept Zi Naţională a Independenţei şi a Tradiţiei Monarhice, caz în care propunerea legislativă a colegului său din USL, Bogdan Diaconu, nu ar mai avea susţinere. Zlati şi-a argumentat propunerea invocând mai multe momente istorice legate de data de 10 mai care au fost, însă, trecute sub embargo de regimul comunist. „În ziua de 10 Mai 1866 prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurământ în faţa Parlamentului Principatelor Unite. În 10 Mai 1877 Senatul proclama Independenţa statului român. De asemenea, în 10 Mai 1881 România a fost proclamată regat, cunoscând ulterior, timp de mai bine de jumătate de deceniu, o perioadă de prosperitate şi de progres economic şi social, sub coroana de oţel a monarhilor din Casa Regală a României. În toată această perioadă, ziua de 10 Mai a fost sărbătorită ca Zi Naţională a statului român, celebrând atât Independenţa cât şi Casa Regală. Regimul comunist, în zelul său antimonarhic, a denaturat faptul istoric şi a mutat sărbătorirea Independenţei de stat pe ziua de 9 Mai, ziua în care Camera Deputaţilor a votat moţiunea privitoare la independenţă, „uitând” faptul că atât hotărârea Senatului, cât şi proclamaţia domnească purtau ambele data de 10 Mai 1877″, a arătat Radu Zlati, într-o intervenţie în faţa Camerei Deputaţilor.