Românii, peste media europeană ca număr de fumători

Mai bine de un sfert din populaţia României este alcătuită din fumători, iar jumatate dintre aceştia au pus prima ţigară în gură înainte de vârsta majoratului. Numărul de fumători din ţara noastră ne clasează printre primele zece locuri în Europa la acest capitol.

RomaniaTV.net
16 oct. 2012, 08:21
Românii, peste media europeană ca număr de fumători

România se află în topul ţărilor din Uniunea Europeană din punct de vedere al numărului de fumători. Mai exact, ne aflăm pe a 10-a poziţie în acest top.

Şi asta pentru că 30 la sută dintre români sunt fumători, un procent cu 2% mai mare faţă de media europeană.

Dintre aceștia, majoritatea sunt tineri, cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani. În plus, statisticile arată că jumătate dintre fumătorii din România și-au aprins prima tigarムîncă de pe băncile școlii.

Stăm mai bine la acest capitol față de restul europenilor, unde 70 la sută dintre cetățenii fumători au viciul dinainte de vârstă majoratului.

Cât despre modul în care am putea scădea aceste cifre, în România legislația nu interzice fumatul în spațiile publice, ci doar îl restricționează.

În Irlanda, spre exemplu, fumatul în locurile publice s-a interzis încă din 2004, iar de curând și Bulgaria s-a alăturat acestei liste, fiind printre ultimele state unde până în vară acestui an se mai permitea fumatul în spațiile publice.