România va cultiva soia nemodificată genetic: Min. Agriculturii semnează declaraţia „Danube Soya”

Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR)  a decis să semneze declaraţia Danube Soya, după ce mediul academic agricol, reprezentat de conducerea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice Gheorghe Ionescu-Şişeşti, şi-a exprimat acordul.

29 ian. 2013, 14:42
România va cultiva soia nemodificată genetic: Min. Agriculturii semnează declaraţia „Danube Soya”

În contextul în care organizaţia „Danube Soya” cât şi ministrul Agriculturii din Austria, Nikolaus Berlakovich, au solicitat celor 17 state europene să adere la “Declaraţia Dunării” privind stimularea cultivării soiei nemodificată genetic în statele riverane, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a dispus consultarea mediului academic şi a producătorilor din România în scopul obţinerii consensului pentru semnarea Declaraţiei.

În baza textului Declaraţiei şi a documentelor transmise de „Danube Soya”, mediul academic agricol, reprezentat de conducerea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice Gheorghe Ionescu-Şişeşti şi-a exprimat acordul pentru semnarea Declaraţiei în cauză, transmite Ministerul Agriculturii.

„Din punct de vedere ştiinţific prezintă interes introducerea soiurilor performante care să permită obţinerea de beneficii importante agricultorilor. O astfel de situaţie, desigur, nu ar trebui să afecteze orice altă decizie viitoare privind cultivarea de plante proteice”, se mai arată în comunicatul ministerului.

Consultarea producătorilor este programată pentru aceasta săptămână, iar reprezentanţii Danube Soya urmează să discute cu conducerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale la începutul lunii februarie, prilej cu care se va semna Declaraţia.

“Este o veste minunată pe care o pot oferi astăzi la cald cu ocazia întâlnirii din Viena a membrilor din 17 ţări riverane la Dunăre şi afluenţii săi. România, care până de curând era singură ţară indecisă în privinţa semnării declaraţiei Danube Soya, a apăsat pe acceleraţie şi s-a raliat politic, economic şi academic la producţia de soia nemodificată genetic”, declară Gabriel Păun, Preşedinte Agent Green, organizaţie membră a Danube Soya.

În urmă cu 10 zile, Agent Green a atras atenţia publicului internaţionalRomânia era singură ţară de la Dunăre care nu îşi manifestase intenţia de a semna declaraţia Danube Soya. Miniştri ai agriculturii din ţările Dunărene s-au întâlnit la Berlin cu ocazia “Săptămânii Verzi” şi au semnat declaraţia. Ministrul Daniel Constantin, deşi prezent la Berlin, nu a semnat declaraţia la evenimentul special organizat pe 19 ianuarie.

Înainte de 1989, România cultiva peste 500.000 hectare cu soia nemodificată genetic, ceea ce plasa ţara în topul producătorilor europeni cu această plantă, arată asociaţia Agent Green. În anul 2006, la 8 ani de la introducerea soiei modificată genetic, România devenise lider continental la culturile transgenice. A urmat interzicerea soiei MG şi din 2007 s-a cultivat doar soia nemodificată genetic, dar pe suprafeţe nesemnificative, doar 70.000 hectare în 2012. România a creat soiuri foarte competitive de soia şi deţine zone favorabile vaste pentru cultivare, însă este necesar şi de un sprijin financiar imediat din partea MADR pentru a sălta rapid suprafaţa cultivată.

“Campioană cu istorie pozitivă dar şi negativă, România are şansă să redevină imediat în fruntea producţiei de soia nemodificată genetic din Europa. Este nevoie de subvenţii pentru fermieri şi în acelaşi timp să protejăm soiurile româneşti performante şi adaptate la condiţiile de climă şi la solul românesc”, adăugă Păun.

Danube Soya reprezintă alternativă Europeană nemodificată genetic la importurile din America unde suprafeţe imense din pădurile tropicale, mai ales din Amazon, sunt defrişate permanent pentru a face loc monoculturilor cu soia, în mare parte modificată genetic. Treptat, Europa a ajuns astăzi aproape total dependentă de soia de peste ocean. Acest monopol a condus în ultimii la creşterea excesivă şi nejustificată a preţului la furajele pentru animalele de fermă şi în consecinţă a cărnii şi a lactatelor.

“Danube Soya poate dezrobi Europa, ar aduce beneficii fermierilor europeni, satisface exigenţele libere de OMG ale consumătorilor, ar salva Amazonul şi ar reduce masiv emisiile de CO2 prin anularea transportului peste mari şi oceane”, reaminteşte Păun.

Agent Green solicita Ministerului Agriculturii să ofere sprijin financiar fermierilor pentru producţia de soia nemodificată genetic.