România stă prost la participarea civică

Fundaţia Multimedia pentru Democraţie Locală a organizat astăzi o conferinţă internaţională pe tema participării civice, în cadrul căreia a prezentat rezultatele unui studiu sociologic de amploare, realizat în premieră pentru România.  

22 mai 2013, 14:08
La conferinta au luat parte Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, analistul politic Bogdan Teodorescu, sociologul si Directorul Institutului de Cercetare CCSB Mirel Palada si personalitati ale mediului academic international precum Alina Bargaoanu, rectorul SNSPA, Helena Helve, profesor la Universitatea din Helsinki. Conferinta a fost moderata de Dan Sultanescu, Directorul Executiv al fundatiei si managerul acestui proiect de cercetare.
 
Una dintre principlele concluzii ale cercetarii prezentate astazi in cadrul conferintei este ca, in Romania, profilul civic este unul neparticipativ, patriarhal, departat de cel occidental. In schimb, cand vine vorba despre participarea electorala, Romania inregistreaza niveluri comparabile cu democratiile consolidate. Acest lucru l-a facut pe analistul Bogdan Teodorescu sa sublinieze ca „romanii par mai degraba interesati de sistemul electoral decat de sistemul de partide”.
 
O alta concluzie a studiului arata ca romanii au mai degraba valori de supravietuire, nu valori de autorealizare si de status. Toate concluziile cercetarii, precum si detaliile legate de acest studiu pot fi gasite pe site-ul www.infopolitic.ro.
 
Fundatia Multimedia pentru democratie locala a fost infiintata in mai 1995. Misiunea principala a Fundatiei este legata de coagularea unui nucleu de experti in stiinte sociale, apt sa genereze analize si evaluari publice cu privire la viata social-politica romaneasca.