România este o ţară de origine, tranzit şi destinaţie pentru victimele traficului de persoane

România este o ţară de origine, tranzit şi destinaţie pentru bărbaţi, femei şi copii care sunt supuşi muncii forţate, dar şi pentru femei şi copii traficaţi în scopul exploatării sexuale, potrivit raportului Departamentului de Stat al SUA privind Traficul de Persoane pe anul 2013, publicat miercuri.

RomaniaTV.net
20 iun. 2013, 08:24
România este o ţară de origine, tranzit şi destinaţie pentru victimele traficului de persoane

Românii reprezintă o sursă importantă de victime pentru traficul de persoane în Europa, conform aceleiaşi surse. Astfel, bărbaţi, femei şi copii din România sunt traficaţi către ţări precum Austria, Azerbaidjan, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Italia sau Marea Britanie, pentru a fi supuşi muncii forţate, fiind obligaţi inclusiv la cerşetorie şi tâlhării.

De asemenea, bărbaţi, femei şi copii din Romania sunt traficaţi în ţări europene precum Belgia, Cipru, Finlanda, Franţa, Germania sau Ungaria, unde sunt forţaţi să se prostitueze. Este probabil ca copiii să reprezinte o treime din totalul victimelor de trafic de fiinţe umane, conform raportului realizat anual de Departamentul de Stat.

Potrivit documentului, guvernul României nu îndeplineşte întru totul standardele minime în vederea eliminării traficului de fiinţe umane; totuşi, autorităţile depun eforturi semnificative în acest sens. Guvernul a continuat să identifice un număr important de victime şi a coordonat un mecanism naţional de asistenţă destinat acestor victime.

Cu toate acestea, pentru al patrulea an consecutiv, executivul nu a oferit finanţare unor ONG-uri implicate în ajutarea unor victime ale acestui tip de trafic şi nu a pus la dispoziţie condiţii de adăpost speciale pentru adulţi şi copii la Bucureşti, notează documentul, ce a analizat în acest an situaţia din 188 de ţări şi teritorii prin prisma problemei traficului cu fiinţe umane.