ROMÂNIA ARE SUFLET. DRAMA unei bolnave de cancer: Sunt optimistă, aştept UN MIRACOL

În România statisticile sunt din ce în ce mai îngrijorătoare în ce privește incidenţa cancerului. Șansele la viaţă în lupta cu această boală cresc considerabil dacă e depistat la timp și dacă pacientul primește ajutor. În România nu există un Centru de Recuperare Oncologică a bolnavului de cancer, un loc în care omul să înveţe să trăiască cu boala, să lupte pentru viaţa lui. Câte vieţi poţi salva într-o viaţă? România TV vă cheamă să ajutaţi la construirea Clinicii "NERA", primului Centru de Recuperare Oncologică din România.

RomaniaTV.net
11 apr. 2013, 13:30
ROMÂNIA ARE SUFLET. DRAMA unei bolnave de cancer: Sunt optimistă, aştept UN MIRACOL

Mariana privește spre Dumnezeu de fiecare dată când își spune ruga. Deschide Psaltirea și cu degetele aproape încleștate urmărește fiecare cuvânt cu sfială și speranţă.

„Slavă Ţie, Dumnezeul Nostru, Slavă Ţie….Vistierul bunătăţii și dătătorule de viaţă….”, se aude șoptit glasul ei. De fapt, în această clipă ruga și dorinţa Marianei de a trăi sunt singurele arme în faţa neputinţei medicilor. Un cancer devastator i-a pus stăpânire pe tot corpul, iar astazi se află la Centrul de Îngrijiri Paleative „Sfânta Irina”, un loc în care oamenii se întâlnesc cu îngerii lor.

Când ajungi aici, ne spune terapeutul Tatiana Banyan, îţi dai seama că „suferinţa bolnavului nu e doar una fizică, e una sufletească. Iar cea sufletească uneori doare mai mult decât boala in sine”. De aceea, Tatiana e conștientă că în lupta cruntă cu boala „contează enorm să ai pe cineva lângă tine. Uneori contează atât de mult, încât poate să ajute mai mult decât un medicament”.

Mariana e optimistă și o adevărată luptătoare, iar forţa îi vine de la Dumnezeu și de la familie. Zi de zi, ceas de ceas, în rezerva ei se află cel care i-a fost alături o viaţă întreagă, tatăl copiilor ei, soţul și ajutorul cel mai de preţ în momentele de cumpănă. El o îndrumă, o ajută să se miște din pat înspre baie, îi masează degetele amorţite și îi alină durerile cu flori și mângâieri aducătoare de speranţă.

„Sunt optimistă, nu mă dau la fund. E adevărat ca eu aștept un miracol, să mă fac mai repede bine. Trebuie să speram într-o minune de la Dumnezeu, pentru că ce e cu putinţă de la Dumnezeu, nu e cu putinţă la om”, ne spune Mariana.

Centrul de îngrijiri paliative „Sfânta Irina” a apărut în urmă cu 6 ani ca să aline durerea celor peste 40.000 de oameni care mor anual de cancer în România. Cu toţii primesc aici suport și o forţă teribilă de a-și privi boala în ochi, de a câștiga zi de zi o mică bătălie. Pentru bolnavii de cancer, ultimii ani au fost o nesfârșită sentinţă rostită zilnic de medici, puși la rândul lor să se declare învinși de un sistem care le cere să salveze bolnavi cu mâinile goale.

„Bolnavul nu se luptă numai cu boala care generează angoase în jurul ei, dar se luptă și cu un întreg sistem”, susţine doctorul Pavel Chirilă cel care de mai bine de 10 ani de zile alină durerea bolnavilor de cancer. Practic, în toată această luptă, pacinetul trebuie să își găsească puterea de a se mobiliza în faŢa diagnosticului paralizant. „Stresul la aflarea teribilei vești, susţine medicul Pavel Chirilă, poate fi mult mai bine stăpânit în primele zile de la aflarea veștii pentru că evoluţia pacientului este mult mai lentă, iar șansele de vindecare sunt foarte mari. De aceea, susţine medicul, este foarte important ca să asiști bolnavul și psihologic, și spiritual, și afectiv în ziua în care l-a lovit ca un trăznet această veste. Dacă te ocupi o lună mai târziu, e prea târziu. În ziua aceea, în clipa aceea, în ora aceea”.

Șansele la viaţă în lupta cu cancerul cresc considerabil dacă e depistat la timp, și dacă, pe tot parcursul bolii, pacientul e îndrumat și susţinut. Pentru aceasta, medicii de la „Sfânta Irina” își doresc să pună bazele CLINICII NERA, primului Centru de Recuperare Oncologică din România. Motivaţia lor e una cât se poate de simplă și adevărată.

„Clinica NERA vrea să îl preia pe bolnav de acolo de unde a aflat vestea. Rapiditatea cu care noi ne vom mișca, va face diferenta între viaţă și moarte”.

Recuperarea oncologică este un concept folosit  de zeci de ani, cu succes în multe ţări din Europa și America și are în vedere abordarea personalizată, interdisciplinară  și  multidisciplinară  a cancerului. Terapiile adaptate, centrate pe pacient, permit acestuia să-și mobilizeze și dezvolte resursele fizice și mentale  pentru a stimula mecanismele de auto-vindecare.

CÂTE VIEŢI POŢI SALVA ÎNTR-O VIAŢĂ?

Ajută la construcţia Clinicii Nera, primul centru de recuperare oncologică din România. Salvează vieţi. Intră pe www.clinicanera.ro sau dă un SMS la 8843 în valoare de 2 euro (TVA inclus).

CLINICA NERA, O ȘANSĂ LA VIAŢĂ PENTRU BOLNAVII DE CANCER

Salveză vieţi! Sună la  0900900150 (10 euro), 0900900152 (5 euro), 0900900154 (2 euro) și ajută la construcţia Clinicii Nera, primul centru de recuperare oncologică din România.

Cont bancar:

RO64WBAN25110002A2064936 l

Banca Comerciala Sanpaolo Romania, Sucursala Moşilor.