România, cea mai afectată la nivel mondial de problemele din zona euro

Averea populaţiei din Romania a scăzut cu 36% din vara anului trecut şi până în luna iunie a acestui an, potrivit unui studiu elveţian.

RomaniaTV.net
19 oct. 2012, 15:01
România, cea mai afectată la nivel mondial de problemele din zona euro
România a înregistrat cea mai abruptă scădere din lume în privinţa averii populaţiei. Este rezultatul unui raport realizat de analiştii elveţieni şi citat de Romania TV, care arată că ţara noastră a fost cea mai afectată la nivel mondial de problemele din zona euro. 
 
Potrivit raportului, averea populaţiei din Romania a scăzut cu 36% din vara anului trecut şi până în luna iunie a acestui an. Conturile românilor s-au subţiat, proprietăţile imobiliare şi-au pierdut din valoare, iar datoriile au crescut, pentru cei care au credite în valută. 
 
Motivul acestor schimbări îl reprezintă fluctuaţiile cursului de schimb. 
 
Şi vecinii din Ungaria au avut de suferit din cauza problemelor din zona euro. Averile maghiarilor au scăzut cu un sfert. În top urmează Grecia, Italia, Franţa sau Spania cu scăderi între 10 şi 20%.
 
Scăderile au fost cauzate în principal de intrarea a numeroase economii în recesiune, dar şi de căderea preţurilor pe burse şi a turbulenţelor de pe pieţele imobiliare.
 
La polul opus, există state care au avut un curs stabil în raport cu dolarul şi ai căror cetăţeni s-au îmbogăţit. Columbia stă cel mai bine, cu o creştere de 16%, urmată de Algeria, Hong Kong sau Peru cu o creştere de peste 5%.