Rodica Stănoiu cere anularea deciziei CNSAS privind colaborarea sa cu Securitatea

Avocatul Rodicăi Stănoiu în procesul în care fostul ministru de Justiţie contestă calitatea de colaborator al Securităţii a cerut anularea deciziei CNSAS pe motiv că a fost semnată şi de Mircea Dinescu, în perioada când era membru CNSAS şi administrator la două firme, ANI declarându-l incompatibil.

RomaniaTV.net
21 mai 2012, 16:06
Rodica Stănoiu cere anularea deciziei CNSAS privind colaborarea sa cu Securitatea

La Curtea de Apel Oradea s-a desfăşurat, luni, un nou termen de judecată al procesului în care fostul ministru de Justiţie Rodica Stănoiu contestă calitatea de colaborator al Securităţii, termen la care Rodica Stănoiu nu s-a prezentat, fiind reprezentată de avocata Doina Donuţiu, dar şi de soţul ei, Şerban Stănoiu.

În timpul dezbaterilor, judecătorul a anunţat că a respins cererea făcută la termenul precedent de Şerban Stănoiu, privind completarea expertizei grafologice realizate de Institutul Naţional de Expertize Criminalistice Bucureşti, motiv pentru care acesta a depus o altă solicitare, pentru realizarea unei noi expertize.

La rândul său, avocatul Doina Donuţiu a ridicat problema anulării deciziei de colaborator emisă de CNSAS, invocând o problemă de incompatibilitate a unuia dintre semnatarii documentului.

„Decizia a fost semnată şi de Mircea Dinescu, în perioada în care deţinea concomitent funcţiile de membru al CNSAS şi administrator la două societăţi comerciale, stare de incompatibilitate stabilită de ANI”, a explicat Doina Donuţiu, adăugând că, în opinia sa, starea de incompatibilitate se răsfrânge şi asupra actelor pe care Dinescu le-a semnat şi care ar trebui anulate.

Deşi consilierul juridic al CNSAS prezent la proces, Mihai Ionescu, a cerut discutarea celor două probleme după o amânare de o oră a dezbaterilor, pentru a putea consulta documentele depuse, judecătorul a respins propunerea.

„Cauza se amână în vederea studierii înscrisurilor depuse de către reclamantă”, a dispus magistratul.

Dezbaterile în acest caz se vor relua în 18 iunie.

Expertiza grafologică realizată la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice (INEC) Bucureşti a constat în compararea notelor informative către fosta Securitate cu scrisul Rodicăi Stănoiu din mai multe acte întocmite de aceasta pe parcursul anilor: dosarul de la Serviciul Paşapoarte, unde fostul ministru a dat şapte declaraţii, declaraţia de avere pe care a depus-o la Senat în 2006 şi o probă de scris pe care a dat-o anul trecut în faţa Curţii de Apel Oradea.

Din cei trei grafologi care au comparat scriptele, doi au concluzionat că notele informative semnate cu pseudonimul Sanda aparţin fostului ministru al Justiţiei.

Cel de-al treilea specialist al INEC a avut o singură obiecţie, în ceea ce priveşte proba de scris dată de Stănoiu în faţa instanţei, în cazul căreia a spus că nu se poate pronunţa.

Dosarul Rodicăi Stănoiu cu CNSAS se judecă la Curtea de Apel Oradea după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în martie 2010, strămutarea cauzei de la Curtea de Apel Bucureşti la instanţa din Oradea, după ce Stănoiu solicitase mutarea dosarului invocând presiunea mediatică.

Instanţa supremă a decis menţinerea tuturor actelor făcute până atunci în acest dosar.

Rodica Stănoiu afirma, în noiembrie 2006, într-o emisiune televizată, că dosarul „Sanda” care există la CNSAS este unul de urmărire şi conţine 1.600 de pagini, care cuprind perioada 1978-1982. „Dosarul de informator mi s-a fabricat în perioada 2003-2004, sub guvernarea PSD, la comanda unui vicepreşedinte al unui serviciu secret. Radu Timofte nu a ştiut nimic despre acest lucru”, afirma Stănoiu (care a trecut la PC – n.r.), adăugând că şi alte dosare de Securitate au fost modificate în aceeaşi perioadă.

Rodica Stănoiu declara că cele 18 note informative care i se atribuie nu îi aparţin şi că ar fi fost plastografiate, având drept model scrisul său din perioada de după 1990. „Toată plastografia este făcută după 1990. A existat o perioadă în viaţa mea când am avut un scris diferit, deoarece am avut o operaţie la coloana vertebrală. Aceste note care mi se atribuie copiază acel scris. Ceea ce mi se pare incredibil este că în acele note există două sau trei scrisuri diferite. Cu excepţia unei singure note, care are un ton mai elevat şi mai normal, toate sunt la nivel de mahala. Acea Sanda este mult prea incultă”, spunea Stănoiu, care preciza că este o bună cunoscătoare a limbii şi n-ar fi făcut asemenea greşeli.

Rodica Stănoiu a refuzat să declare dacă a colaborat sau nu cu Securitatea. „Am dreptul să tac. Nu mă puteţi obliga să declar ceva”, afirma ea.