Rodica Culcer, somată se se retragă din cursa pentru şefia ştirilor TVR

Reprezentanţii USL în CA al TVR îi cer Rodicăi Culcer să se retragă din concursul pentru ocuparea postului de director al Departamentului de Ştiri. Potrivit unor surse din televiziunea publică, Rodica Culcer, deşi aflată la vârsta pensionării, s-a înscris în cursa pentru şefia ştirilor TVR, alături de alţi doi candidaţi. TVR refuză în continuare să spună oficial cine sunt candidaţii şi să ofere orice alte detalii legate de concurs.

RomaniaTV.net
17 dec. 2011, 12:09
Rodica Culcer, somată se se retragă din cursa pentru şefia ştirilor TVR

Mi se pare sfidătoare şi imorală atitudinea doamnei Culcer. Cu siguranţă, aceasta contravine spiritului legii„, a declarat pentru RTV.net Anne Jugănaru, reprezentantul PSD în Consiliul de Administraţie al TVR.

Jugănaru şi ceilalţi reprezentanţi ai USL în CA al TVR i-au trimis o scrisoare deschisă Rodicăi Culcer în care îi cer să se retragă din concursul organizat pentru ocuparea postului, rămas vacant după ce Culcer a împlinit vîrsta de pensionare.

„Solicităm doamnei Rodica Culcer să-şi retragă dosarul de participare la Concursul organizat de Televiziunea Română pentru ocuparea postului de director al Direcţiei de Emisiuni Informative şi Sport.  Să nu forţeze intrarea în preselecţie, dat fiind că nu există nicio cutumă la TVR prin care pensionarii pot candida la funcţii de conducere. De această favoare timp de 20 de ani nu a beneficiat niciunul dintre pensionarii iluştri ai TVR”, se arată în scrisoarea prezentată în integralitate de jurnalul.ro.

Contestatarii susţin că TVR se află într-un proces complex de reformare şi se vor disponibiliza 10% din salariaţi, iar „insistenţa doamnei Culcer de a rămâne în fotoliul directorului de ştiri ni se pare lipsită de temei legal şi de conştiinţă morală”.

„Am încercat (fără succes) la ultima întâlnire a C.A. o analiză a modului în care C.D. al TVR a întocmit condiţile de participare la concurs, aproape toate cu dedicaţie doamnei Culcer ( studii universitare de ştiinţe umaniste, ştiinţe ale comunicării, management), sunt excluşi astfel absolvenţii de alte specializări politehnice, 10 ani minimum de experienţă în audiovizual, 3 ani minimum de conducere în audiovizual, condiţii pe care nu le poate îndeplini un candidat sub 40 de ani. În felul acesta, Televiziunea Română îşi îngrădeşte şansa schimbării şi întineririi personalului de conducere, menţinând în funcţii directori cu 10-12 ani vechime sau pe cei care, se ştie, cazul doamnei Culcer se disting prin servicii făcute puterii şi nu publicului”, spun semnatarii scrisorii.

Aceştia menţionează că, în comisia de examinare a concurenţilor, nu se află niciun membru al C.A. al TVR sau al CNA, fiind cooptate persoane neimplicate în audiovizualul românesc, „o parte, domni obscuri, de a căror activitate aflăm cu ocazia acestui concurs”.

TVR a refuzat până în acest moment să ofere detalii legate de concurs.

Departamentul de Comunicare al Televiziunii Publice a răspuns unor solicitări repetate, formulate de RTV.net, că deocamdată nu are nimic de comunicat oficial. Nici în privinţa candidaturilor depuse, nici a datei la care are loc concursul.

Anterior, pe 22 noiembrie, TVR anunţase organizarea concursului, precizând că cei interesaţi de postul de director al Direcţiei de Emisiuni Informative şi Sport, îşi pot depune candidaturile până la data de 5 decembrie. Ulterior, termenul pentru înscrierea candidaturilor a fost prelungit cu o săptămână, până pe 12 decembrie.

Potrivit precizărilor de la acel moment, concursul urma să aibă loc la sediul Televiziunii Române în perioada 15 – 31 decembrie.

În cursa pentru şefia ştirilor au intrat, alături de Rodica Culcer, potrivit unor surse din TVR, Cezar Ion, director de producţie editorială, considerat un apropiat al directorului general Alexandru Lăzescu, şi un jurnalist de la B1TV.