Robotul Curiosity a aterizat pe planeta Marte VIDEO

Robotul Curiosity a aterizat cu succes pe Marte. După un moment în care comunicaţia cu robotul a fost întreruptă acesta a reapărut pe radare. La ora 8.30 paraşuta s-a deschis, iar robotul a aterizat cu succes la ecuatorul planetei. "Curiosity" va lua probe din craterul Gale, care poate oferi indicii despre apa care a existat în trecut pe Marte. Totodată, robotul va afla dacă a existat sau poate exista viaţă microbiană pe planeta Roşie.

RomaniaTV.net
06 aug. 2012, 05:36

Curiosity deţine un laser care va studia craterul Gale de la o distanţă de şapte metri. Totodată, maşinăria va încerca să depisteze molecule de metan, un gaz legat adesea de prezenţa vieţii pe Pământ. Robotul are o durată de viaţă estimată la 4 ani. Modulul a costat 2,5 miliarde de dolari.

Lansat pe 26 noiembrie 2011, de la baza spaţială Cape Canaveral din Florida, Curiosity, dispozitivul de explorare spaţială cel mai greu (900 kilograme) şi cel mai sofisticat trimis vreodată de oameni pe o altă planetă.

Pentru a reuşi o coborâre atât de precisă în interiorul craterului, vehiculul care transportă robotul Curiosity a plutit ca un planor în atmosfera înaltă marţiană, în loc să plonjeze spre sol. Potrivit coordonatorilor misiunii, spre deosebire de sondele spaţiale precedente, Curiosity este prea greu pentru ca impactul cu solul să poată fi amortizat cu ajutorul unor saci cu aer.

Cele trei sonde aflate pe orbita lui Marte, două americane (Mars Reconnaissance Orbiter şi Mars Odyssey) şi una europeană (Mars Express), se vor poziţiona pentru a intercepta transmisiunile radio emise de Curiosity.

Un braţ al robotului, realizat din teflon, va preleva eşantioane din solul marţian. Aceste eşantioane vor fi transferate în interiorul robotului pentru ca instrumentele de la bordul său să analizeze şi să identifice compuşii minerali şi chimici. Însă mici fragmente de teflon ar putea să se amestece cu eşantioanele de roci marţiene, riscând astfel să falsifice rezultatele analizelor.

Curiosity, care cântăreşte 900 de kilograme, este de două ori mai lung şi de cinci ori mai greu decât precedenţii roboţi trimişi pe Marte, Spirit şi Opportunity, şi este echipat cu 10 instrumente ştiinţifice. Robotul este echipat cu un catarg pe care sunt instalate camere de înaltă definiţie şi un dispozitiv cu laser care îi permite să analizeze ţintele aflate la o distanţă de până la şapte metri.

Robotul Curiosity, montat pe şase roţi şi alimentat de un generator nuclear, posedă şi un braţ articulat lung de 2,1 metri, capabil să foreze până la şase centimetri în interiorul rocilor – o premieră pentru misiunile de pe Marte. Eşantioanele recoltate vor fi înmagazinate într-unul dintre cele două laboratoare din interiorul robotului, unde vor fi analizate.

Alte instrumente vor monitoriza mediul înconjurător, pentru a detecta în special metanul, adeseori asociat cu prezenţa vieţii pe Terra, dar care a fost deja găsit şi pe Marte în anumite anotimpuri, de o sondă americană ce a fost plasată pe orbita marţiană.

Curiosity va măsura şi radiaţiile care pot să afecteze viitoarele misiuni spre Marte, ce vor avea echipaj uman la bord. Robotul dispune şi de o staţie meteo.