Rezultatele parţiale ale alegerilor legislative din Bulgaria confirmă victoria conservatorilor

Comisia electorală bulgară a confirmat luni victoria la diferenţă mică a partidului conservator GERB al fostului premier Boiko Borisov, înlăturat de la putere în această iarnă, în urma alegerilor anticipate de duminică, relatează AFP, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
13 mai 2013, 07:43
Rezultatele parţiale ale alegerilor legislative din Bulgaria confirmă victoria conservatorilor

Potrivit rezultatelor parţiale anunţate după numărarea a 69 la sută din buletinele de vot, partidul GERB are 31,38 la sută din voturi, fiind urmat de Partidul Socialist (PSB) cu 27,34 la sută.

Partidul conservator nu are totuşi majoritate în Parlamentul de 240 de locuri, iar formarea unui Guvern se anunţă foarte dificilă pentru acesta. Toate celelalte partide parlamentare exclud o alianţă cu GERB.

Potrivit rezultatelor parţiale doar alte două partide au depăşit pragul electoral de 4 la sută pentru a intra în Parlament: Mişcarea pentru drepturi şi libertăţi (MDL, minoritatea musulmană turcă), creditat cu 9,15 la sută din voturi, şi partidul naţionalist şi xenofob Ataka (7,6 la sută).

Dacă partidul GERB eşuează în formarea unui Guvern, mandatul va fi încredinţat socialiştilor. Aceştia din urmă s-au declarat pregătiţi, duminică, să obţină un consens larg pentru formarea unui Guvern anticriză format din experţi, avându-l la conducere pe economistul Plamen Oreşarski, fost ministru de Finanţe în perioada 2005-2009.

Observatorii se tem însă de o reluare a tensiunilor în această ţară, cea mai săracă din UE. În februarie, manifestaţii de amploare, adeseori violente, împotriva sărăciei şi a corupţiei au provocat demisia lui Boiko Borisov, şi organizarea acestui scrutin, cu două luni înainte de data prevăzută.