Revoltător: Străinii ne vânează animalele protejate pentru că suntem „o ţară ieftină şi coruptă”

Vânarea animalelor protejate în România este strict interzisă, cu câteva excepţii. Cu toate astea, România este un rai pentru vânătorii străini, care vin la noi în ţară să îşi satisfacă pofta de a ucide speciile protejate, profitând de legislaţia slabă şi de corupţie.

31 iul. 2013, 07:02

Un astfel de caz a fost semnalat de o româncă, pe reţelele de socializare. După ce Anca. T a aflat că există firme străine care vânează urşi bruni la noi în ţară, i-a scris reprezentantului unei astfel de companii să îl întrebe de ce ne omoară animalele.

Anca T. i-a scris lui George Richmond Elliott de la Hunting and Sporting Scotland Ltd. următorul mesaj: „Vă rog nu ne ucideţi urşii. Trebuie să faceţi asta neapărat? Asta este singura modalitate prin care vă puteţi bucura de viaţă?”.

Răspunsul lui George Richmond Elliott este şocant şi revoltător, pentru toţi românii: „Da, vom ucide toţi urşii voştri, toate păsările voastre din Delta Dunării, toţi cocoşii de munte, toţi mistreţii şi toţi cerbii. Sunteţi o ţară ieftină, cu conducători ieftini, politicieni corupţi şi asta meritaţi”.

Pentru că autorităţile române permit acest lucru, strâinii îşi bat joc de ţara noastră. În România se află circa 40% din populaţia de urs brun din Europa. Întrucât specia a dispărut din alte ţări, vânătorii şi braconierii străini vin la noi în ţară, profitând de legislaţia slabă şi de corupţie, şi ne vânează animalele.

Costul unei excursii de vânătoare de urşi bruni în România este în jur de 4.500 de euro, potrivit ofertei Hunting and Sporting Scotland Ltd. Alte firme străine organizează şi vânătoare de cerbi, carpe negre, şi lupi, deşi sunt specii protejate prin lege.

Potrivit legii, vânarea animalelor protejate este strict interzisă, cu excepţia celor care „pun în pericol” oamenii şi cu excepţia „recoltării”, adică împuşcarea unui număr stabilit de animale, procedeu folosit pentru „controlul” populaţiei de urşi bruni, lupi şi pisici sălbatice. Până anul acesta, recoltarea se făcea şi la râşi. Din păcate, nu se ştie numărul exact al exemplarelor din aceste specii, întrucât nu a existat o inventariere ştiinţifică, ci doar o numărătoare făcută de paznicii de vânătoare.