Revoltător: Medicii au vrut să omoare o bolnavă de cancer, pentru că „oricum ar fi murit”

Andrea West avea 35 de ani, şase copii şi era căsătorită. Internată la o clinică, medicii au refuzat să îi dea tratament femeii bolnave de cancer, considerând că ea tot avea să moară în curând.

RomaniaTV.net
12 oct. 2012, 09:21
Revoltător: Medicii au vrut să omoare o bolnavă de cancer, pentru că „oricum ar fi murit”

Andrea West fusese internată la un centru medical de îngrijire a bolnavilor, luna trecută, iniţial cu o infecţie banală. Femeia de 35 de ani, mamă a şase copii, plănuia după câteva zile să se întoarcă acasă, să îşi vadă copiii, să mănânce prăjituri şi să bea cola cu ei, să îşi vadă familia.

Dar când soţul ei a vizitat-o la centru, cu o zi înainte, a găsit-o puternic sedată. A cerut apoi personalului medical al centrului de îngrijire să o trimită pe soţia lui la spital, fiind îngrijorat de tratamentul administrat de cei de la centru. Dar a fost refuzat cu un argument năucitor de personalul centrului, care i-a spus că „oricum o să moară în ambulanţă până să ajungă la spital!…”

Femeia fusese depistată cu cancer în fază terminală, dar medicii îi spuseseră că mai are de trăit vreo 18 luni. După ce a găsit-o sedată, pe patul centrului de îngrijire, soţul ei a devenit suspicios cu privire la tratamentul pe care îl primeşte femeia. Iar când a descoperit şi o notă medicală, în care scria „A nu fi resuscitată”, nu i-a venit să creadă.

Această notă însemna ca, în cazul unei crize, femeii să nu i se aplice nicio metodă sau tratament de resuscitare, ceea ce nici ea, nici familia ei nu dorea. Din contră, femeia lupta din răsputeri cu boala ei, să mai câştige luni preţioase alături de familie şi de copiii ei, între care cel mai mare are 17 ani, iar cel mai mic, 1 an, scrie Daily Mail.

Femeia şi soţul ei ceruseră de cinci ori personalului de la centru să anuleze acea hârtie, dar acesta nu s-a sinchisit. În câteva zile după aceea, Andrea West a murit. După moartea ei, o asistentă medicală de la centru i-a spus soţului Andreei că femeia fusese inclusă în programul „Liverpool Care Pathway”, LCP, un sistem controversat, destinat să uşureze suferinţa în ultimele ore de viaţă a celor cu boli grave, fără nicio şansă de supravieţuire. Joi seara însă, când cazul a ajuns în presa britanică, cei de la clinică au negat că ar fi plasat-o pe Andrea în LCP.

Cazul femeii a reaprins dezbaterile privind tratamentele aplicate muribunzilor din Marea Britanie. Mii de pacienţi sunt plasaţi anual în acest sistem care a provocat moartea prematură a peste 100.000 de pacienţi până acum, după cum au afirmat unii medici.

LCP, care constă în sedarea puternică a pacientului şi deconectarea lui de la aparatele care îl menţin în viaţă (hrană, hidratare şi respiraţie), a stârnit controverse în Marea Britanie, în anii ’90. Dar în 2004, acesta a fost recoomandat spitalelor din Marea Britanie de către Institutul Naţional pentru Sănătate şi Excelenţă Medicală. Prin aplicarea acestui procedeu, pacientul moare după aproximativ 33 de ore.