REVOLTĂTOR. Copil de 8 ani, abandonat de părinţi în grija unei bătrâne, privat de alocaţia de stat

O copilă de opt ani este privată de alocaţia de stat pentru că nimeni nu vrea să facă nimic. Copila a fost abandonată de părinţi încă de mică. Este în grija unei bunici care se chinuie să o crească şi să-i ofere o educaţie bună. Pentru că dosarul de alocaţie de stat este întocmit pe numele tatălui, fata nu primeşte niciun ban de ani de zile.

26 feb. 2013, 06:13
REVOLTĂTOR. Copil de 8 ani, abandonat de părinţi în grija unei bătrâne, privat de alocaţia de stat

O fetiţă de opt ani din Şerbăneşti, judeţul Olt, trăieşte într-o sărăcie lucie împreună cu bunica din partea mamei. Sunt singure şi fără niciun sprijin. Fetiţa a fost abandonată de părinţi în grija bătrânei în urmă cu şapte ani, după cum spune învăţătorul ei de la şcoală. Tatăl fetei este într-o comună din Argeş, iar mama a luat drumul străinătăţii fără a mai da vreun semn de viaţă. Trist este că fata nu beneficiază nici măcar de alocaţia de stat.

„Fetiţa nu primeşte alocaţie de 7 ani. Beneficiarul alocaţiei de stat este tatăl, dacă se poate numi aşa. Acesta locuieşte în comuna Albeşti, judeţul Argeş şi am înţeles că nu a văzut-o în tot acest timp, iar mama se pare că este plecată prin Spania, dar nu a găsit de lucru şi nici nu are bani să se întoarcă acasă. Situaţia fetiţei este foarte delicată. Este aproape abandonată de părinţi, locuieşte doar cu bunica. Este lipsită de mijloace financiare, subnutrită, bolnavă de gastrită, prost îmbrăcată”, a declarat învăţătorul fetei, Selu Ion, pentru ROMÂNIATV.NET.

Cu toate aceste neajunsuri, fetiţa învaţă foarte bine. Are numai calificative de FB, este talentată şi se străduieşte să fie în fruntea clasei. Cadrul didactic spune că a încercat s-o ajute. A făcut demersuri peste tot. A vorbit cu reprezentanţii primăriei din Albeşti şi Şerbăneşti, a făcut sesizări la Protecţia Copilului, la Agenția Județenă pentru Plăți și Inspecție Socială Olt, Agenția Județenă pentru Plăți și Inspecție Socială Argeş, însă fără succes. Copila, în continuare, nu beneficiază de alocaţie.

„Am făcut demersuri peste tot. Tatăl este beneficiarul alocaţiei. De şapte ani, el primeşte aceşti bani pe care îi cam dă pe gât. Fetiţa este bolnavă, dezbrăcată. Dacă ea nu prea are ce să mănânce, se plânge mereu că o doare burtica. La şcoală vine îmbrăcată sumar şi cam jerpelită, este amărâtă rău”, a mai spus învăţătorul.

Daniela Moldoveanu, inspector superior AJPIS Argeş, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET că în urma sesizării făcute de cadrul didactic s-a efectuat o anchetă socială pentru clarificarea situţiei familiale şi că incepând cu data de 01 februarie a fost supendată plata alocaţiei.

„Urmare documentului primit şi a faptului că alocaţia era încasată de către tata, AJPIS Argeş a suspendat plata alocaţiei de stat acordate pentru Dura Ana Maria începând cu data de 01.02.2013. Menţionăm că până în prezent nu am primit nicio solicitare din partea mamei pentru a efectua plata alocaţiei pe numele dansei la o altă adresă sau a suspenda plata întrucât minora nu mai locuieşte împreună cu tatăl său”, spune inspectorul.

Cei de la Protecţia Copilului recunosc că bunica fetiţei a solicitat ajutor pentru ca micuţa să intre în plasament familial, însă acesta nu a mai revenit cu actele necesare acestei proceduri.

„Doamna Mămăligeanu a primit lista cu ce documente sunt necesare pentru instituirea plasamentului şi aceasta a spus că revine cu documentele solicitate de noi. Bunica maternă nu a mai revenit cu documentele solicitate, am contactat telefonic Primăria Şerbăneşti şi am fost informaţi că doamna a renunţat la solicitarea pentru instituirea plasamentului familial, deoarece mama fetiţei revine în ţară luna viitoare”, a declarat Rădiţa Piroşca, director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt.

Adevărul pare să fie cu totul şi cu totul altul. Şanse ca mama să revină în ţară şi să se ocupe de copil sunt minime după cum spune şi învăţătorul copilei. „Mama mai vine prin ţară, dar nu ştii ce statut are, nu se ocupă de copil. Eu am fost cu bunica la Protecţia Copilului. Ei au spus că i-o încredinţează bunicii şi îi plătesc şi 100 de lei pentru asistenţă maternală, însă dacă îi dau aceşti bani îi suspendă ajutorul de boală. Bătrâna are un ajutor de boală de 100 şi ceva de lei”, a completat Selu.

Învăţătorul speră ca acest copil să fie ajutat şi să primească ajutorul de la stat care i se cuvine.