Reţete pentru morţi şi aparatură medicală nefolosită: găurile negre ce au înghiţit bugetul Sănătăţii

Curtea de Conturi a descoperit la Ministerul Sănătăţii nereguli de cinci milioane de euro. Spre exemplu, un milion de euro au fost cheltuiţi pentru medicamente pentru persoane decedate, informează România TV.

RomaniaTV.net
10 ian. 2012, 12:38
Reţete pentru morţi şi aparatură medicală nefolosită: găurile negre ce au înghiţit bugetul Sănătăţii

Aproape cinci milioane de euro s-au cheltuit în ultimii ani pe medicamente pentru morţi şi pe aparatură nouă pe care s-a pus praful, pentru că nu a fost folosită.

Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, spune că această risipă va fi evitată de acum înainte, dacă va intra în vigoare noua Lege a Săntăţii. Potrivit jurnaliştilor de la Gândul, Curtea de Conturi a descoperit că cea mai mare pagubă s-a produs între 2006 şi 2010, când s-a cumpărat aparatură medicală de aproape patru milioane de euro, dar care însă nu a fost folosită. “Este o eroare nemaipomenită, o eroare de management acolo sigur. S-a achiziţionat ceva care nu foloseşte. Cea mai mare eroare şi risipă. Pe zi ce trece aparatura se devalorizează.

După cinci ani nici nu are rost să mai fie montate”, a spus ministrul Sănătăţii Ladislau Ritli. Astfel de nereguli vor putea fi evitate pe viitor cu ajutorul implementării sistemului informatic. „Specialiştii de la casele de asigurări spun că dacă sistemul funcţionează, se va şti în orice moment ce s-a cheltuit, cum s-a cheltuit, cine a cheltuit”, susţine Ladislau Ritli.