Povestea omului care trăieşte fără bani

Omul cu cât câştigă mai mulţi bani, cu atât mai mult cheltuie, iar cu cât mai mici sunt veniturile, cu atât mai mari devin grijile. Un neamţ de 29 de ani demonstează, însă, că se poate trăi foarte bine chiar şi fără niciun ban.

RomaniaTV.net
01 mart. 2013, 12:11
Povestea omului care trăieşte fără bani

Raphael Fellmer este un cetăţean german în vârstă de 29 de ani, trăieşte în Berlin, este căsătorit şi are o fetiţă de un an şi cinci luni. Ceea ce îl face, însă, special, este faptul că de mai bine de doi ani el trăieşte fără să cheltuiască vreun ban. Dacă vă întrebaţi cum este posibil, reţeta lui este relativ simplă. Se hrăneşte şi se îmbracă cu ceea ce rămâne de la alţii, iar pentru a beneficia de serviciile de care are nevoie a implementat un sistem tip „barter”, prestând, la rândul său, servicii.

Motivaţia lui Raphael este una onorabilă. El a intrat în „greva banilor” pentru a arăta lumii că oamenii, în general, acordă o prea mare importanţă aspectului financiar al vieţii şi fac risipă, în special de mâncare.

Avem mai multe bunuri şi mai mult lux decât oricând, dar ne lipsesc dragostea, aprecierea şi contactul„, a declarat Fellmer pentru Huffington Post.

Raphael nu se atinge niciodată de bani, dar soţia sa alocă în jur de 200 de euro lunar, proveniţi din economii şi din alocaţia copilului, pentru a plăti pentru transport, asigurare medicală şi mâncare pentru micuţa lor. În rest, soţii Fellmer trăiesc, practic, fără bani.

Ei locuiesc în clădirea unei asociaţii nonprofit din Berlin, numită Peace House, şi „plătesc” chiria prin diferite reparaţii pe care Raphael le face de câte ori este nevoie de el. Pentru mâncare, Fellmer face turul magazinelor alimentare, unde primeşte marfă ieşită din termenul de garanţie. La capitolul îmbrăcăminte, Raphael şi soţia sa se descurcă din ceea ce primesc de la alţii, iar serviciile medicale le plătesc oferind în schimb alte servicii, precum tâmplărie, reparaţii de orice fel sau curăţenie.

Uneori, Raphael Fellmer este invitat la diferite seminarii pentru a vorbi despre cum reuşeşte să trăiască fără bani. Dar niciodată nu acceptă să fie plătit. Mai mult, el a creat o organizaţie care îi ajută pe cei care vor să trăiască asemeni lui. 80 de peroane lucrează acum sub supravegherea lui Raphael şi colectează mâncare de la 10 magazine din Berlin, în baza unor acorduri semnate conform cărora nu vor da în judecată magazinele dacă se îmbolnăvesc de la produsele expirate.

Raphael Fellmer spune că din 2010 nu a dus niciodată dorul banilor: „Mă simt mai împlinit acum, când nu trebuie să mă gândesc la bani şi să iau decizii legate de ei. În plus, felul în care trăiesc acum mă face să apreciez mai mult ceea ce am”.