Reţeaua Al-Qaida rămâne o ameninţare, conform raportului Departamentului de Stat american

Reţeaua teroristă Al-Qaida a intrat în declin după eliminarea a numeroşi lideri, dar ramificaţiile sale rămân ameninţări în mai multe regiuni vulnerabile, conform raportului Departamentului de Stat privind terorismul, pe anul 2011, relatează AFP.

RomaniaTV.net
31 iul. 2012, 17:57
Reţeaua Al-Qaida rămâne o ameninţare, conform raportului Departamentului de Stat american

Conform raportului, Iranul a fost „principalul susţinător al terorismului” la nivel global, din punctul de vedere al finanţării. Regimul islamist de la Teheran este acuzat că oferă sprijin logistic „grupurilor teroriste” în întregul Orient Mijlociu.

Evocând raidul aerian efectuat în mai 2011 de forţele speciale americane la reşedinţa lui Osama ben Laden din Abbottabad (Pakistan), raportul subliniază că liderul Al-Qaida era „profund implicat în conducerea operaţiunilor reţelei teroriste şi în configurarea strategiei”.

„Dispariţia lui ben Laden şi a numeroşi subordonaţi ai lui a plasat reţeaua teroristă într-o perioadă de declin din care va fi greu să revină”, adaugă raportul.

În pofida acestei situaţii, Departamentul de Stat constată o ascensiune a influenţei celulelor teroriste Al-Qaida în întreaga lume, în special în Yemen.

Însă, conform Washingtonului, principala ameninţare teroristă rămâne Iranul. „Iranul a rămas în 2011 un stat care susţine activ terorismul şi care a intensificat activităţile teroriste”, menţionează raportul.