Proiect de lege CONTROVERSAT. Un deputat cere LEGALIZAREA parteneriatului civil între HOMOSEXUALI

După scandalul provocat de un reprezentant USL pe marginea Bisericii, privind tăierea finanţării de la stat, deputatul Remus Cernea trece acum la un alt proiect de lege care cel mai probabil va stârni la fel de multe controverse. Cernea a anunţat vineri că doreşte ca în viitor să reglementeze parteneriatul civil între persoanele de acelaşi sex, motivând faptul că fiecare om este liber să facă ceea ce doreşte, informează replicaonline.ro. Propunerea sa a stârnit reacţii virulente, iar un membru al Partidului Verde chiar a făcut scandal la conferinţa de presă susţinută de Cernea.

12 apr. 2013, 15:41

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută la biroul său parlamentar, Remus Cernea a argumentat că în multe ţări din Europa acest lucru a fost reglementat, el dând ca exemplu Franţa, acolo unde persoanele de acelaşi sex se pot căsători, după ce în urmă cu două zile senatorii francezi au aprobat acest tip de căsătorii.

„Eu şi Verzii susţinem drepturile omului pentru toţi cetăţenii. Noi nu considerăm că anumiţi cetăţeni ar trebui discriminaţi în vreun fel pentru nici un motiv, pentru că ar aparţine unei minorităţi naţionale sau minorităţi sexuale. În Europa, foarte multe ţări acceptă parteneriatele civile sau căsătoriile între persoanele de acelaşi sex. Am anunţat deja că am în vedere un proiect de lege care să reglementeze parteneriatul civil între persoane heterosexuale sau persoane de acelaşi sex, pe model francez. În Franţa, acum 5 ani a fost adoptată legea privind parteneriatele civile, iar la începutul acestui an sau sfârşitul anului trecut a fost adoptată legea privind dreptul persoanelor de acelaşi sex de a se căsători. Pentru România, ar fi un avantaj pentru persoanele heterosexuale sau orice fel de persoane, să poată să le fie recunoscut parteneriatul civil. De exemplu, în cazul tragic în care unul dintre parteneri moare, poate lăsa moştenire, care nu mai poate fi atacată apoi în instanţă de către familie”, a declarat deputatul Remus Cernea.

În cadrul conferinţei de presă, deputatul a avut parte şi de scandal. Sorin Belu, membru al Partidului Verde, a întrerupt conferinţa de presă a lui Cernea. Acesta a intrat şi a luat toate însemnele Partidului Verde. Acesta a declarat că urmează să dezvăluie cine este Cernea şi a precizat că Partidul Verde nu-l mai susţine pe parlamentar.

Menţionăm că Belu a fost exclus din partid de către Cernea. „În acest caz am putea vorbi despre o răzbunare. Ce a făcut domnia sa este atât de jos moral vorbind, încât nu vreau să mă cobor la nivelul lui”, a replicat Cernea.

Deputatul PSD Remus Cernea a anunţat, pe 8 aprilie, că va depune o iniţiativă legislativă prin care bisericile să nu mai primească finanţare de la stat, ci prin intermediul unei taxe. Demersul lui Cernea nu este însă agreat de mulţi dintre colegii săi din Parlament, iar reprezentanţii BOR spun că propunerea nu poate fi aplicată în Româmia, fiind vorba de o iniţiativă „răzleaţă”.

Remus Cernea crede că un procent din impozitul pe venit al cetățenilor ar fi suficient pentru nevoile Bisericii, dacă acesta ar fi redirecţionat spre finanţarea bisericilor. Iniţiativa lui Cernea vine în contextul în care anul acesta statul a acordat aproape 71 de milioane de euro pentru finanţarea bisericilor din România şi străinătate.

Sistemul propus de Cernea este unul similar cu direcţionarea celor 2% către ONG-uri. „Ce propun eu nu este formulat împotriva Bisericii sau împotriva statului. Este un principiu asumat de mai multe ţări europene, ca Germania. Este un principiu democratic, simplu şi intuitiv. Anume: fiecare persoană poate direcţiona un anumit procent din impozitul pe venit către biserica de care aparţine. Biserica ar avea de aici un avantaj pentru că ar beneficia de fonduri predictibile şi pe care poate conta, iar statul nu ar mai acţiona arbitrar ca până acum. Spre exemplu, mulţi ani s-au acordat bani pentru construcţia de biserici, iar anul acesta s-au respins toate amendamentele care vizau construcţia de biserici”, a declarat Remus Cernea, la România TV.

Liderul PSD Constanţa, Radu Mazăre, a dezaprobat iniţiativa deputatului USL Remus Cernea, pe care l-a făcut „tâmpit”, privind eliminarea finanţării cultelor şi îi solicită retragerea acestui proiect, în caz contrar ameninţându-l că „îi va rupe picioarele” acestuia când va mai veni în Constanţa.

„Sunt supărat pe deputatul Cernea. Eu văzusem la ştiri, dar nici prin cap nu mi-a dat că o să fie unul de-al nostru, că de fapt l-am adoptat, mai greu, mai chinuit, ne-a rugat premierul, luaţi-l ca să pot să închid alianţa, a pufăit Nicu mai tare, până la urmă l-am adoptat. Şi el, tâmpitul, altfel ce pot să spun. Au venit ziariştii, ştiţi că deputatul a făcut o iniţiativă să nu mai fie finanţate cultele de la buget de la guvern, ştiţi ? A avut această iniţiativă domnul deputat de la Verzi, care în loc să alerge pentru noi, care l-am susţinut, l-am ajutat, ca să iasă deputatul constănţenilor, să alerge să ne deblocheze lucrurile blocate că sunt multe lucruri blocate inclusiv pe chestiuni de mediu. El, domnul de la Bucureşti, acolo, din sferele lui înalte, are alte preocupări. El se ceartă cu Biserica, se ceartă cu popii, un tâmpit, ce pot să zic despre el”, a declarat Radu Mazăre, potrivit Mediafax.

Liderul social-democraţilor constănţeni a supus apoi la vot o rezoluţie prin care organizaţia pe care o conduce solicită deputatului Remus Cernea retragerea acestei iniţiative parlamentare şi să îşi ceară scuze Bisericii şi reprezentanţilor PSD Constanţa.