REGULI în şcoli: Profesorilor ar putea să le fie INTERZISE meditaţiile cu elevii din aceeaşi şcoală

Cadrele didactice ar putea să nu mai aibă voie să dea meditaţii pe bani niciunui elev din şcoala în care predau. În plus, profesorii nu vor mai avea voie să fie dascălii propriilor copii sau ai rudelor până la gradul 3, potrivit România TV.

24 apr. 2013, 08:37
REGULI în şcoli: Profesorilor ar putea să le fie INTERZISE meditaţiile cu elevii din aceeaşi şcoală

Ministerul Educaţiei are în proiect un Cod de etică pentru profesori. Noile reguli le interzic profesorilor să le dea meditaţii contra cost elevilor din aceeaşi şcoală. În plus, dascălii nu vor mai avea voie să fie profesorii propriilor copii sau a rudelor până la gradul trei, cu excepţia situaţiei în care este nu există un alt profesor care să predea materia respectivă.

Potrivit noului proiect de Cod etic, profesorilor le va fi interzis să vorbească elevilor obscen, vulgar sau aluziv chiar dacă vorbele sunt spuse în glumă. Mai mult, dascălii nu vor mai avea voie să intermedieze cumpărarea de cărţi, culegeri sau alte materiale didactice în şcoală.

Dacă se va aproba în forma actuală, profesorii care vor încălca aceste reguli riscă să îşi piardă chiar şi locul de muncă.

Este un proiect în dezbatere publică şi cred că ar trebui să îl luam ca un material definitiv. Evident în învăţământul preuniversitar este nevoie de un Cod de etică. Evident trebuie nuanţate un pic lucrurile, dacă ne axăm efectiv pe meditaţie. Într-adevăr într-o comună dacă avem un singur învăţător şi din întâmplare acel învăţător are şi un copil în clasa a 2-a sau a 3-a, se pot rezolva aceste probleme din punctul meu de vedere prin amendamente la acest proiect de dezbatere publică. În primul rând trebuie standardele de evaluare puse la nivelul tuturor materiilor. Odată cu standardele de evaluare lucrurile sunt mult mai clare. În condiţiile în care şcoala nu poate să ofere programul de după şcoală, after-school, marea majoritate a părinţilor fac apel la învăţătorul de la clasă ca să facă activităţi cu copii după ora 12.00 până la ora 16.00, de aceea am spus că e nevoie de o privire de ansamblu. Să nu ne axăm pe cazurile într-adevăr exagerate ale unor profesori care folosesc meditaţiile ca mijloc de şantaj. O să mă delimitez la aceste cazuri şi întotdeauna am spus că aceşti oameni trebuie să plece din sistemul de învăţământ”, a declarat, la România TV, senatorul PSD Liviu Pop.

Citeşte şi Propunerea lui Pricopie: La anumite materii să NU se dea NOTE. Elevul să vină de plăcere la şcoală