Regizorul Călin Netzer, decorat de preşedintele Traian Băsescu

Regizorul Călin Netzer, al cărui film "Poziţia copilului" este primul lungmetraj românesc premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin, a fost decorat, prin decret prezidenţial, cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler, informează Preşedinţia.

21 mart. 2013, 20:42
Regizorul Călin Netzer, decorat de preşedintele Traian Băsescu

Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat joi decretele de decorare a unor personalităţi culturale, printre care şi regizorul Călin Netzer, premiat cu trofeul Ursul de Aur la Festivalul de film de la Berlin, pentru filmul „Poziţia copilului”.

„În semn de înaltă apreciere pentru excepţionala sa dăruire artistică, încununată prin premierea filmului «Poziţia copilului» cu trofeul Ursul de Aur la cea de-a 63-a ediţie a Festivalului de film de la Berlin, pentru activitatea regizorală şi contribuţia remarcabilă la promovarea cinematografiei româneşti atât în ţară, cât şi în străinătate, ca exponent al tinerei generaţii de regizori români, domnul preşedinte Traian Băsescu a conferit Ordinul Naţional «Serviciul Credincios» în grad de Cavaler, domnului Călin-Peter Netzer, regizor”, informează comunicatul.

Pe 8 martie, filmul „Poziţia copilului” s-a lansat în 35 de cinematografe din peste 20 de oraşe.

„Poziţia copilului” este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer după multi-premiatele „Maria” (2003) şi „Medalia de onoare” (2010). Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi. Scenariul este semnat de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer.

Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mamă şi fiu. Li se alătură, într-o distribuţie selectă, nume ca Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu, Vlad Ivanov şi Tania Popa.

Totodată, în semn de apreciere pentru implicarea sa activă în promovarea la nivel academic a limbii şi literaturii române, pentru contribuţia avută la strângerea relaţiilor culturale şi ştiinţifice româno-germane, preşedintele României a conferit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria F – „Promovarea Culturii”, prof. univ. dr. Wolfgang Dahmen, de la Institutul de Romanistică al Universităţii „Friedrich Schiller” din Jena (Germania), doctor honoris causa al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Decorările au fost făcute la propunerea preşedintelui României, Traian Băsescu.