Regii imobiliarelor cad în faliment unul după altul

Un val de falimente s-a abătut în ultimele luni asupra dezvoltatorilor de mari proiecte. Rămaşi fără bani şi asaltaţi de creditori, mulţi îşi văd ansamblurile rezidenţiale scoase la mezat.

RomaniaTV.net
27 ian. 2012, 14:49
Regii imobiliarelor cad în faliment unul după altul

Asmita Gardens, Ibiza Sol, Laguna Residence sau Citadella Titan. Dezvoltatorii acestor proiecte au ceva în comun: au intrat în insolvenţă în ultimele luni. Şi nu este decât începutul.

„Nu este o chestie conjuncturală. Este ceea ce piaţa se aştepta şi existau semne destul de timpurii în legătură cu aceste insolvenţe. Cu siguranţă că insolvenţele vor continua şi în 2012”, a declarat expertul imobiliar Ion Radu Zilişteanu.

Lansate cu tam-tam şi multă publicitate în plin boom al imobiliarelor, ansamblurile au fost finalizate în cel mai prost moment: în plină criză. Băncile care au băgat bani în astfel de proiecte sunt principalii perdanţi.

„Evident că preţurile obţinute pe ele nu vor mai fi suficiente, în cele mai multe cazuri, pentru a acoperi datoriile debitorilor către bănci”, a spus Ion Radu Zilişteanu.

Principala problemă: pe piaţă sunt prea multe case la vânzare şi prea puţini cumpărători cu bani. Iar preţurile merg într-un singur sens: în jos.