Referendumul pentru demiterea preşedintelui ar putea avea loc pe 29 iulie

USL intentionează să programeze referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu pentru data de 29 iulie, au declarat surse politice pentru HotNews.ro.

RomaniaTV.net
04 iul. 2012, 22:41
Referendumul pentru demiterea preşedintelui ar putea avea loc pe 29 iulie

USL a depus miercuri cererea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Parlamentul se va reuni joi, de la ora 10, pentru citirea cererii de suspendare, iar vineri se va da votul asupra cererii.

În documentul depus la Parlament, USL invocă 7 MOTIVE pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Potrivit Constituţiei, în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale.

Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

Legea fundamentală prevede că propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.

Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

Conform Legii referendumului, cetatenii care participa la referendum au dreptul sa se pronunte prin „DA” sau „NU” la urmatoarea intrebare inscrisa pe buletinul de vot: „Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei?” 

Demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata, daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale.