REFERENDUM 2012. Preşedinţii celor două Camere au depus o sesizare la CCR. VEZI DOCUMENTUL

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Ştefan Zgonea, şi preşedintele interimar al Senatului, Petru Filip, au depus miercuri la Curtea Constituţională o sesizare cu privire la rezultatele referendumului din data de 29 iulie, în care solicită judecătorilor să nu ţină cont de pragul de prezenţă şi să constate valabilitatea rezultatelor referendumului şi demiterea lui Traian Băsescu. Autorii sesizării susţin că baza legală în care a fost convocat referendumul din 29 iulie a fost OUG 41 care elimina cvorumul.

RomaniaTV.net
01 aug. 2012, 09:29
REFERENDUM 2012. Preşedinţii celor două Camere au depus o sesizare la CCR. VEZI DOCUMENTUL

În sesizarea transmisă CC, Zgonea şi Filip susţin că la nivelul Curţii ar trebui să se ia în considerare faptul că forma legii referendumului în baza căreia a fost convocat scrutinul nu prevedea un cvorum de prezenţă la urne.

„Legea aplicabilă procedurii de desfăşurare a referendumului este, în opinia noastră, cea de la data declanşării procedurii. Aplicarea unor prevederi legale intrate în vigoare ulterior declanşării procedurii referendumului este contrară dispozitiilor art. 15 alin. (2) din Constituţia României privind neretroactivitatea legii”, se arată în document.

Astfel, ei precizează că trebuie avută în vedere derogarea de la art. 5, alin. (2), care condiţionează valabilitatea referendumului de participarea a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale, iar demiterea preşedintelui să se realizeze dacă este aprobată de majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetăţenilor care au participat la referendum.

„Acest punct de vedere este conform cu spiritul Deciziei nr. 420/2007 a Curţii Constituţionale, din care rezultă că dispoziţiile aplicabile procedurii referendumului pentru demiterea Preşedintelui sunt cele în vigoare la data suspendării sale din funcţie de către Parlament”, susţin Zgonea şi Filip.

Cei doi preşedinţi invocă în sesizare şi numărul românilor cu drept de vot şi solicită CCR să ceară informaţii de la BEC, INS, MAI şi AEP în vederea stabilirii condiţiilor de validare a referendumului din 29 iulie. „Vă rugăm să solicitaţi, în conformitate cu art. 46 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, informaţii de la Biroul Electoral Central, de la Institutul Naţional de Statistică şi de la Ministerul Administraţiei şi Internelor si de la Autoritatea Electorala Permanenta. (…) Numărul real de voturi necesar pentru validarea referendumului este 8.274.112 + 1 vot daca luam in considerare populatia conform INS; sau 8.357.729 + 1 vot daca luam in considerare populatia conform CNAS„, se arată în sesizare.

În document este menţionat şi boicotul PDL la referendumul din 29 iulie: „Boicotarea deschisă a referendumului de către unele forţe politice, ceea ce reprezintă un abuz de drept, în sensul art. 57 din Constituţie, nu poate avea rezultatul urmărit, adică nu poate conduce la infirmarea rezultatelor referendumului. În caz contrar, am accepta că un abuz de drept poate produce efecte juridice în plan constituţional, ceea ce este inacceptabil din punctul de vedere al ordinii de drept. De asemenea, boicotarea referendumului este de natură să afecteze exercitarea suveranităţii naţionale de către popor. (…) Boicotarea referendumului de către Partidul Democrat Liberal, nu doar prin declaraţii publice, ci prin acţiuni concrete, de natură să împiedice exercitarea de către cetăţeni a dreptului de vot a afectat în mod decisiv exprimarea voinţei suverane a poporului, în conformitate cu art. 2 din Constituţie”.

Constituţia României nu impune o condiţie de prezenţă la vot pentru validarea referendumului. Curtea Constituţională a făcut referire la această condiţie doar pentru a se asigura că decizia nu este luată de o minoritate nesemnificativă. În cazul referendumului pentru demiterea Preşedintelui României din 29.07.2012, au votat pentru demiterea Preşedintelui peste 85% din cei prezenţi, prezenţa fiind de peste 46%, ceea ce, în număr absolut, reprezintă un vot mai reprezentativ decât jumătate plus 1 din numărul cerut pentru validarea referendumului”, mai susţin autorii sesizării.

Judecătorii CCR se întrunesc miercuri, de la ora 14.00, în şedinţă pentru a lua în discuţie validarea sau invalidarea referendumului de demitere a lui Traian Băsescu, desfăşurat duminică 29 iulie. Documentele cu rezultatele finale ale referendumului au ajuns, în jurul orei 11.00, de la Biroul Electoral Central la Curtea Constituţională.

Potrivit rezultatelor finale comunicate miercuri de BEC, prezenţa la vot a fost de 46,24% (8.459.053 alegători au venit la vot din totalul de 18.292.464 de români înscrişi în listele electorale).
Conform reglementărilor legale în vigoare, pentru a fi validat referendumul din 29 iulie, era necesar ca la urne să se prezinte cel puţin 50% plus unu din numărul alegătorilor.