Record de temperatură în Australia: Meteorologii prognozează 54 de grade Celsius

Căldura extremă din Australia a forţat biroul meteorologic al guvernului să crească scara temperaturilor până la 54 de grade Celsius, de la 50 de grade, cât era până acum.

08 ian. 2013, 11:58
Record de temperatură în Australia: Meteorologii prognozează 54 de grade Celsius

Pe scara temperaturilor din Australia apar acum două culori noi – două nuanţe de mov – care reprezintă temperaturile peste 50 de grade Celsius.

Scara a fost modificată astăzi (luni, n.r.) pentru că modelul meteorologic arată temperaturi cu mult peste 50 de grade Celsius”, a declarat David Jones, şeful departamentului de monitorizare a climatului şi de predicţie din cadrul biroului meteo.

Recordul de temperatura era, până acum, de 50,7 grade Celsius, atinse pe 2 ianuarie 1960 pe aeroportul Oodnadatta din Australia de Sud. Recordul ar putea ajunge acum, însă, la 54 de grade Celsius, dacă se adeveresc prognozele experţilor.

Luni a fost cea mai fierbinte zi la nivelul întregii ţări, înregistrându-se o temperatură medie de 40,33 de grade Celsius, depăşind fostul record de 40,17 grade Celsius, în 1972. Recordul este aşteptat să crească marţi.

Continentul sudic se confruntă, din nou, cu grave incendii de vegetaţie cauzate de căldura extremă. Peste 100 de incendii au loc în New South Wales, cel mai populat stat australian, unde autorităţile spun că este cea mai gravă situaţie de până acum.

20.000 de hectare de păduri şi de terenuri agricule au fost arse în Tasmania, însă, din fericire, nu au fost raportate victime.