REACŢII în toată ţara după anunţul lui Nicolăescu privind desfiinţarea DSP şi CAS judeţene

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat, marţi, că direcţiile de sănătate publică judeţene şi casele de asigurări de sănătate publică judeţene vor fi desfiinţate în următoarele zile. Decizia i-a luat prin surprindere pe unii directori de instituţii, majoritatea acestora fiind de părere că desfiinţarea nu se poate face în câteva zile.

12 mart. 2013, 14:07
REACŢII în toată ţara după anunţul lui Nicolăescu privind desfiinţarea DSP şi CAS judeţene

Restructurarea aparatului birocratic din Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi Casele de Sănătate judeţene este una dintre soluţiile Ministerului Sănătăţii la solicitarea premierului Victor Ponta de a reduce cu 15% cheltuielile de personal şi cele cu bunuri şi servicii.

Eugen Nicolăescu a precizat că măsura desfiinţării Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene şi caselor de asiguări de sănătate publică judeţene va aduce economii la buget, iar banii economisiţi vor ajunge astfel la pacienţi prin programele naţionale de sănătate.

  • Şeful CJAS Bihor: Nu cred că e posibilă desfiinţarea instituţiilor, ci mai degrabă o restructurare

Preşedintele CJAS Bihor, dr. Gheorghe Ionuţ, a declarat, marţi, că nu crede că este posibilă desfiinţarea caselor judeţene ale asigurărilor de sănătate, ci doar restructurarea acestora. „Eu nu vreau să comentez în niciun fel ce a spus domnul ministru, dar nu cred că este posibilă desfiinţarea CJAS-urilor, ci mai degrabă o restructurare”, a declarat, marţi, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bihor, dr. Gheorghe Ionuţ, potrivit Mediafax.

El a adăugat că şi în prezent, cu 64 de angajaţi şi în condiţiile în care instituţia se ocupă de peste 700 de furnizori de servicii medicale din judeţ, personalul este insuficient, din punctul său de vedere.

La rândul său, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor, dr. Daniela Rahotă, nu a dorit să comenteze anunţul ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăscu.

  • Directorul DSP Harghita despre desfiinţarea DSP: O reţea mai puţin densă ca cea de acum nu va face faţă

Directorul DSP Harghita, Tar Gyongyi, a declarat că a aflat din presă de declaraţiile ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, privind desfiinţarea direcţiilor de sănătate publică şi a caselor de sănătate publică.

„Eu, care conduc această instituţie, îi văd rostul şi, comparând situaţia României cu alte ţări, unde sistemul de sănătate publică este bine organizat şi eficient, consider că o reţea mai puţin densă ca cea actuală nu ar putea să facă faţă”, a spus Tar Gyongyi, potrivit Mediafax.

Totodată, aceasta a afirmat că anunţul ministrului Sănătăţii a generat „o mare dezorientare” în rândul angajaţilor şi că, împreună cu aceştia, aşteaptă varianta oficială a propunerii.

  • Director CJAS Vaslui: Probabil că, deşi s-a anunţat închiderea caselor, vor rămâne nişte oficii

Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui, care se ocupă de cei peste 400.000 de asiguraţi din judeţ, îşi doreşte ca reorganizarea sistemului de sănătate să fie în folosul populaţiei, astfel încât asiguratul să nu fie nevoit ca pentru o „banală adeverinţă” să meargă 200 de kilometri, până la sediul casei regionale.

„Nu am ştiut nimic de închiderea caselor de asigurări de sănătate, mai ales că, pentru săptămâna viitoare, este programată o instruire a directorilor CJAS-urilor din ţară tocmai pentru îmbunătăţirea cadrului legal pe actualele structuri. Probabil că, chiar dacă s-a anunţat închiderea caselor, vor rămâne nişte oficii, aşa cum este la Protecţia Consumatorilor, Garda de Mediu sau Inspecţia în Construcţii. Altfel, nu văd cum ai putea trimite un asigurat din Vaslui tocmai la Iaşi pentru o banală adeverinţă. Apoi, cum ar putea ca o casa regională să încheie contracte de prestări servicii cu câteva mii de furnizori din şase judeţe. Oricum ar fi, cred că proiectul de reorganizare a sistemului de sănătate va fi supus dezbaterii publice pentru a avea garanţia că vine în folosul asiguratului”, a declarat, marţi, directorul CJAS Vaslui, Simona Polak, potrivit Vaslui.

Pe de altă parte, directorul CJAS Vaslui nu înţelege de ce, la începutul acestui an, au mai fost organizate concursuri pentru ocuparea posturilor de directori ai caselor de asigurări de sănătate dacă, în mai puţin de două luni, se anunţă desfiinţarea acestora. „Nu înţeleg de ce a mai fost toată această foială cu concursurile pentru ocuparea posturilor de directori. Eu, personal, nu am nicio problemă dacă se va desfiinţa casa de asigurări de sănătate. Cum am venit, aşa pot să mă duc înapoi în mediu privat”, a spus Simona Polak.

La rândul său, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, Mihaela Vlada, a afirmat că „ştie că există un proiect de reorganizare a direcţiilor de sănătate publică şi aşteaptă să vadă cum se va aplica”.

„În ultima perioadă, Ministerul Sănătăţii ne-a solicitat tot felul de situaţii cu cheltuielile instituţiei şi cu numărul de posturi existent. Oricum, trebuie ca atribuţiile pe care le avem noi în prezent, cum ar fi programe de sănătate sau statistica, să le preia cineva, o viitoare instituţie”, a precizat directorul DSP Vaslui, Mihaela Vlada.

  • Şeful DSP Gorj aşteaptă dispoziţie scrisă în privinţa unei eventuale desfiinţări a instituţiei

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, dr. Marius Boeriu, spune că aşteaptă o dispoziţie scrisă în privinţa unei eventuale desfiinţări a instituţiei, acesta precizând că nu îl poate contrazice pe ministrul Eugen Nicolăescu în deciziile ce vor fi luate pe tema respectivă.

„Politicile publice le fac ministrul Sănătăţii şi consilierii săi, iar noi, ca instituţie, funcţionăm în baza cadrului legislativ existent la un moment dat. Aşteptăm să vedem cum va fi legea, să fie ceva scris. Oricum, nu pot eu să-l contrazic pe ministru pentru că ar însemna că locul meu nu ar mai fi aici, iar dacă o anumită decizie nu o pun eu în practică ar fi altcineva care să facă lucrul acesta în locul meu”, a precizat Boeriu, potrivit Mediafax.

La rândul său, şeful Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate Gorj, Daniel Bondoc, a declarat că procesul de reformă anunţat marţi de ministrul Sănătăţii va fi derulat odată cu cel de regionalizare.

Conform acestuia, o structură a Casei Naţionale de Sănătate va avea un corespondent la nivelul fiecărei regiuni, iar în judeţe vor rămâne reprezentanţe locale, care vor elibera adeverinţe către asiguraţi, activitatea viitoare fiind mult diminuată în comparaţie cu cea actuală.

  • Directorul DSP Alba despre desfiinţarea direcţiilor: În primul rând va fi o reorganizare

Directorul DSP Alba, dr. Horia Timiş, a declarat, marţi, că desfiinţarea direcţiilor de sănătate va fi, de fapt, o reorganizare a acestor instituţii în contextul regionalizării, întrucât astfel de instituţii „nu pot dispărea peste noapte”.

Horia Timiş a spus că nu are foarte multe informaţii despre modul în care ar urma să fie desfiinţate direcţiile de sănătate publică, însă a precizat că va fi, de fapt, o reorganizare a acestor instituţii în contextul regionalizării. „Nu ştiu dacă este potrivit cuvântul desfiinţare. În primul rând, va fi o reorganizare. Nu pot dispărea nişte instituţii ca şi direcţiile de sănătate publică peste noapte. Va fi o nouă reorganizare în contextul regionalizării. Vor rămâne nişte structuri, însă acum nu avem informaţii despre ce formă de organizare va fi şi în subordinea cui”, a spus Timiş, potrivit Mediafax.

Directorul DSP Alba a afirmat că ştie doar că va fi o reorganizare şi aşteaptă să vadă proiectul oficial.

Întrebat dacă directorii direcţiilor de sănătate publică din ţară au fost consultaţi cu privire la această măsură, Timiş a răspuns că li s-a cerut nişte adrese cu privire la situaţia din teren şi numărul de angajaţi.

  • Şeful DSP Covasna: Nu e corect să aflăm din presă despre desfiinţare

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Covasna, Agoston Laszlo, a declarat, marţi, că anunţul ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, privind desfiinţarea direcţiilor de sănătate publică judeţene l-a luat prin surprindere.

„Am fost surprins de acest anunţ, noi am aflat din presă, drept urmare nu ştim nimic mai mult. Nu este corect că nu a existat o consultare prealabilă, ci am aflat de pe o zi pe alta din presă că se doreşte desfiinţarea instituţiei. Angajaţii sunt îngrijoraţi pentru că nu ştiu concret ce se va întâmpla, e o stare de incertitudine”, a afirmat directorul DSP Covasna.

  • Şeful CJAS Bistriţa: Mă îndoiesc că se vor desfiinţa casele de asigurări, cred că se vor transforma

Preşedintele Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate Bistriţa-Năsăud, Camelia Ilişuan, a declarat, marţi, că îi vine greu să creadă că CJAS va fi desfiinţată „la propriu”.

„Domnul ministru a spus chiar de anul trecut că va reorganiza CJAS, să nu mai fie asiguraţi, să fie contribuabili, dar cineva va trebui să administreze fondurile acestea, indiferent cum se vor numi ele. Mă îndoiesc că se vor desfiinţa la propriu, se vor transforma. Angajaţii sunt îngrijoraţi mai ales că s-a creat atât de multă tevatură pe tema declaraţiei, dar nu e o chestiune care să poată fi rezolvată de la o zi la alta. Avem 47 de angajaţi. Anul acesta, mai ies la pensie încă doi. Oricum, noi suntem în deficit de personal”, a spus Camelia Ilişuan, potrivit Mediafax.

Ea a adăugat că nu înţelege cum se vor desfiinţa casele de asigurări de sănătate atâta timp cât „sistemul informatic are probleme de funcţionare”.

„Atât timp cât sistemul informatic nu funcţionează cum trebuie, chiar nu ştiu cum se vor putea desfiinţa casele de asigurări, pentru că nu se vor duce asiguraţii, medicii de familie sau farmaciştii până la Cluj să-şi rezolve problemele. Este aberant. Am înţeles că va apărea un proiect de hotărâre, se vor purta discuţii, nu e o chestiune de pe o zi pe alta. Noi nu am primit nimic oficial. Toţi preşedinţii suntem convocaţi săptămâna viitoare la o întrunire pe tema noului contract-cadru, contractare, să vedem ce o să aflăm atunci”, a spus Ilişuan.

  • Preşedinte CJAS Iaşi: Desfiinţarea caselor de asigurări nu se poate face repede; va fi doar parţială

Preşedintele CJAS Iaşi, Robert Dâncă, susţine că desfiinţarea caselor judeţene de asigurări de sănătate nu se poate face repede, apreciind că, cel mai probabil, va fi o desfiinţare parţială, şi nu una totală a acestor instituţii. El a precizat că, în situaţia în care se va ajunge la desfiinţarea caselor de asigurări, procesul va fi unul de durată, şi nu unul imediat, pentru că există contracte în derulare între CJAS şi furnizori.

CJAS Iaşi numără 82 de angajaţi, informează Mediafax.

Şeful instituţiei, Robert Dâncă, a spus că salariaţii au aflat declaraţia despre ministrului Sănătăţii Eugen Nicolăescu şi că, în mod firesc, se întreabă ce se va întâmpla cu ei în perioada următoare.

La rândul său, directorul DSP Iaşi, Lucian Indrei, a declarat că nu comentează „o declaraţie scurtă” a ministrului Sănătăţii, însă consideră că este nevoie de transparenţă în cazul în care se va ajunge la reorganizarea DSP-urilor din ţară.

  • DSP şi CJAS Galaţi:Nu am primit nimic oficial despre desfiinţare; măsura nu ar duce la eficientizare

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică şi cei ai Casei de Asigurări de Sănătate Galaţi spun că nu au fost informaţi oficial despre o decizie a Ministerului Sănătăţii privind desfiinţarea acestor instituţii şi că o astfel de măsură nu ar duce la eficientizare sau reducere a cheltuielilor.

„Deocamdată nu am primit la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică nicio informare în acest sens. Ce vă pot spune este că sunt total de acord cu reformarea sistemului de sănătate, dar revoluţia acestui sistem se poate face, din punctul meu de vedere, prin două aspecte şi ţinând cont că în centrul acestui sistem se regăseşte pacientul. În primul rând, ar trebui făcută complet informatizarea. Apoi, trebuie stabilit un pachet de măsuri de bază pentru toţi cetăţenii României. Doar astfel poate creşte finanţarea sistemului medical românesc”, a declarat, marţi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Valentin Boldea, potrivit Mediafax.

El consideră însă că Casa de Asigurări de Sănătate lucrurile ar putea sta diferit întrucât este vorba despre „monopolul unei singure case”.

  • Şeful CAS Mureş: Am aflat din presă despre desfiinţare. Nu ştim ce sistem va fi pus în loc

Şeful Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Mureş, Monica Suciu, spune că a aflat de la televizor despre desfiinţarea instituţiei, spunând că nu ştie „ce sistem va fi pus în loc şi cum va funcţiona”.

„Am aflat această informaţie din presă, e corectă. Nu ştim ce sistem va fi pus în loc şi cum va funcţiona. Noi avem buget până în martie, în baza contractului-cadru, cu furnizori de medicamente, spitale, nu-s puţini, în Mureş, cam 800. Vor trebui preluaţi undeva. Este surprinzător că aflăm de la televizor. Sunt şi alte probleme, cu creanţe, colectarea la fond, până la preluarea de către ANAF”, a spus Suciu.

  • Directorul DSP Braşov: Nu se pot desfiinţa nişte instituţii în câteva zile

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, Alexandru Bălescu, spune că nu a primit nicio informare de la Ministerul Sănătăţii că instituţia ar putea fi închisă şi că în niciun caz acest lucru nu s-ar putea întâmpla în câteva zile, ci doar după o dezbatere publică şi printr-un proiect de lege.

„Nu am primit nicio informare de acest gen. Ştiu că se vorbeşte despre o restructurare, reorganizare, dar în niciun caz de desfiinţare şi nu în următoarele zile. Nu cred că se va întâmpla asta. Se face mai întâi o dezbatere publică, un proiect de lege“, a declarat Bălescu.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Luminiţa Niţu, a spus că nu ştie nimic despre o eventuală desfiinţare a instituţiei deoarece nu a primit nicio comunicare oficială.

  • Preşedinte CAS Buzău: Desfiinţarea caselor şi direcţiilor de sănătate nu se face de pe o zi pe alta

Preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Publică Buzău, Cornel Vasilescu, consideră că desfiinţarea caselor de sănătate şi a direcţiilor de sănătate publică, măsură anunţată de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, nu se poate realiza „de pe o zi pe alta”.

Potrivit lui Vasilescu, măsura desfiinţării caselor de sănătate şi a direcţiilor de sănătate publică, necesită timp, iar ideea înfiinţării unor instituţii regionale nu este valabilă atâta vreme, cât ţara nu este împărţită încă în regiuni.

„Deocamdată, nu ştim dacă se vor face nişte lucruri de pe o zi pe alta. DSP-urile sunt de atâţia ani, casele de sănătate din 1999, fondul de sănătate e un fond cu destinaţie specială care este în subordinea ANAF. Nu ştiu dacă proiectul domnului ministru se poate realiza de pe-o zi pe alta”,a declarat, marţi, directorul CJAS Buzău, Cornel Vasilescu.

  • Sanitas: Economiile obţinute prin reorganizarea CAS şi DSP judeţene trebuie redistribuite în sistem

Federaţia Sanitas va solicita Ministerului Sănătăţii semnarea unui acord care să garanteze că reorganizarea direcţiilor de sănătate publică şi caselor de asigurări de sănătate publică judeţene se va face cu consultarea federaţiei şi că economiile obţinute vor fi redistribuite în sistem.

Proiectul privind reorganizarea caselor de asigurări de sănătate şi a direcţiilor de sănătate publică judeţene este deocamdată la Ministerul Sănătăţii, nu a fost prezentat în Guvern şi nici nu a fost supus dezbaterii publice, fiind aşteptată o propunere concretă, a declarat marţi Vasile Cepoi.

„Nu am detalii despre modul de reorganizare a reţelei de asigurări de sănătate şi a direcţiilor de sănătate publică. Aşteptăm să vedem care va fi propunerea concretă. Deocamdată, proiectul este la nivelul Ministerului Sănătăţii, nu a fost prezentat în Guvern şi nu există niciun proiect supus dezbaterii publice, aşa că nu am detalii despre acest fapt. Privesc implementarea acestui sistem cu interes”, a spus consilierul guvernamental Vasile Cepoi, care a participat, împreună cu ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăesc, la deschiderea Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi.

  • Directorul DSP Suceava: Nu ştiu încă nimic despre desfiinţarea DSP, e doar o declaraţie de presă

Directorul DSP Suceava, Ludovic Abiţei, a declarat, marţi, că nu a fost informat oficial despre eventuala desfiinţare a direcţiilor de sănătate publică şi că în urmă cu două luni au existat discuţii despre restructurarea DSP, dar în contextul regionalizării.

Ministrul Sănătăţii a mai spus marţi că 2013 va fi anul marilor schimbări în sănătate, precizând că are sprijin politic pentru măsurile care vor fi luate.

Declaraţiile au fost făcute la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România şi Colegiul Medicilor din România.