Războiul este iminent în Orientul Mijlociu. Un portavion american se apropie de Siria

Un portavion american desfăşurat de mai multe luni în Marea Omanului se deplasează în direcţia Siriei, spre Marea Roşie, chiar dacă nu a primit încă ordinul de a participa la eventuale atacuri americane, a transmis luni postul de televiziune ABC News, citat de Agerpres.

02 sept. 2013, 13:48
Războiul este iminent în Orientul Mijlociu. Un portavion american se apropie de Siria

USS Nimitz, un portavion cu propulsie nucleară, trebuia să revină la baza sa din Everett, statul Washington (nord-vestul SUA), când a primit ordinul să rămână în regiune. Nicio misiune deosebită nu i-a fost totuşi încredinţată, iar responsabili ai apărării au evocat „o poziţionare prudentă”, potrivit ABC News.

Un responsabil din cadrul Pentagonului a confirmat pentru AFP că nava se află în regiune, fără a oferi alte detalii. „Păstrăm toate opţiunile deschise, menţinând nave suplimentare în regiune„, a declarat acesta.

SUA au desfăşurat în Mediterana Orientală o navă de transport de tip amfibie, capabilă să transporte câteva elicoptere şi sute de militari ai marinei militare, pe lângă cele cinci distrugătoare deja poziţionate pentru eventuale atacuri împotriva Siriei, a comunicat duminică un responsabil american.

Cele cinci distrugătoare – USS Stout, USS Mahan, USS Ramage, USS Barry şi USS Gravely- patrulează în apropierea coastelor siriene, gata să lanseze rachetele Tomahawk pe care le au la bord, în eventualitatea unui ordin dat de preşedintele Barack Obama.

Citeşte şi Băsescu: România nu poate accepta ideea gazelor toxice de luptă, însă este nevoie de prudenţă în Siria

Dând peste cap decenii de practici prezidenţiale şi creând surpriză, liderul de la Casa Albă a ales sâmbătă să solicite în mod oficial Congresului SUA, care se va reuni din 9 septembrie, autorizaţia de a recurge la forţă militară în Siria, notează AFP.

Citeşte şi Obama, ”ezitant” şi ”confuz”, Parisul ”iresponsabil”, potrivit Damascului