Raportul care contrazice „teoriile” valurilor de imigranţi români şi bulgari în Marea Britanie

Un raport comandat de Foreign Office contrazice în mod direct afirmaţiile premierului David Cameron şi altor politicieni despre sosirea unui val de imigranţi bulgari şi români după anularea restricţiilor pe piaţa britanică a muncii, în ianuarie.

05 apr. 2013, 07:17
Raportul care contrazice „teoriile” valurilor de imigranţi români şi bulgari în Marea Britanie

Premierul britanic David Cameron şi alţi politicieni ca el care au tras în repetate rânduri, în mod nejustificat, semnale de alarmă privind valurile de imigranţi români şi bulgari ce ar veni, în opinia lor, din 1 ianuarie anul viitor, când se va ridica interdicţia pe piaţa muncii din regat, primesc acum o lovitură.  Studiul, realizat de National Institute of Economic and Social Research (NIESR), relevă că Marea Britanie este puţin probabil să fie destinaţia preferată de bulgari şi români şi că cei care intenţionează să migreze nu plănuiesc să exploateze sistemul bunăstării şi serviciile publice.

Cercetătorii subliniază că nu este posibil să estimeze „precis sau fiabil” câte persoane vor sosi şi adaugă că acestea preferă Spania, Italia şi, într-o măsură mai mică, Germania, scrie The Guardian.

Găleata cu gogoşi

Raportul a provocat imediat un val de critici. Sir Andrew Green, de la Migration Watch UK care militează împotriva migrării, a denunţat raportul drept o „găleată de gogoşi”, apeciind că eşuează să estimeze amploarea imigraţiei după modificările de anul viitor. Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Interne din Camera Comunelor Keith Vaz a criticat lipsa oricărei estimări a imigranţilor aşteptaţi şi a cerut Guvernului să comande un studiu în acest sens.

Autorii studiului afirmă că potenţialii imigranţi urmăresc să obţină locuri de muncă şi un trai mai bun, şi nu beneficii nemeritate, fără să muncească. Se estimează că cei care vor veni să lucreze după 1 ianurie 2014 sunt în majoritate tineri, fără familie sau alte obligaţii. Spre deosebire de valul de imigranţi polonezi, lituanieni şi alţi est-europeni din 2004, românii şi bulgarii se orientează mai mult către Londra şi sud-estul Angliei, ci nu vizează o dispersare în întreaga ţară.

Studiul cerut de Ambasada Marii Britanii din Bucureşti privind estimarea impactului asupra serviciilor britanice a fost prezentat de către ministrul britanic pentru Europa, David Lidington, ca o invitaţie la dezbatere, scrie Mediafax.

 Recent, premierul britanic David Cameron a promis reglementări dure ce vor bloca accesul noilor imigranţi la ajutoare sociale, locuinţe şi alte servicii publice. Studiu „subminează” afirmaţiile unor parlamentari conservatori privind sosirea a 350.000-450.000 de imigranţi bulgari şi români începând de la sfârşitul acestui an, potrivit The Guardian.

Raportul subliniază că numărul imigranţilor din cele două ţări în M.Britanie este „relativ mic, fiind estimat la aproximativ 26.000 de bulgari şi 80.000 de români cu vârste sub 35 de ani, iar nivelul lor de calificare tinde să fie uşor superior imigranţilor din restul Europei. Sectoarele de activitate preferate de aceşti imigranţi sunt cele ale serviciilor, construcţiilor şi de curăţenie, potrivit publicaţiei britanice.