Raduly Robert, la congresul UDMR: Vrem AUTONOMIE culturală şi TERITORIALĂ. E singurul ţel

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert, a declarat, sâmbătă, în deschiderea celui de-al XI-a Congres al UDMR, că maghiarii doresc autonomie culturală şi teritorială şi această cauză este cea mai importantă pentru ei.

25 mai 2013, 10:09
Raduly Robert, la congresul UDMR: Vrem AUTONOMIE culturală şi TERITORIALĂ. E singurul ţel

În calitate de gazdă a evenimentului, Raduly a vorbit despre situaţia financiară grea a comunităţilor locale şi a punctat că „Bucureştiul trebuie să scape de mentalitatea de Dinu Păturică, iar funcţionarii să fie plătiţi”.

Raduly Robert a insistat, o dată în plus, că funcţionarii publici din zonă trebuie să vorbească limba maghiară şi a subliniat că a venit momentul ca România să soluţioneze situaţia secuimii şi să acorde autonomie maghiarilor.

„A venit momentul ca România, în final, să soluţioneze situaţia secuimii, aşa încât să ne liniştim şi noi. Trebuie să ne reîntoarcem la declaraţia de la Alba Iulia. Autonomia rămâne în continuare singurul ţel şi singura soluţie. În spiritul de la Alba Iulia, asigurarea autonomiei este o soluţie de onoare. Noi vrem autonomie culturală şi autonomie teritorială. Nu sau autonomie teritorială, ci şi autonomie teritorială. Autonomie culturală pentru toţi maghiarii din Transilvania, autonomie teritorială pentru secuime”, a declarat, potrivit traducerii oficiale, Raduly Robert, în aplauzele delegaţilor prezenţi la congres, informează Agerpres.

CITEŞTE ŞI: Ponta, la Congresul UDMR: Ideea unei regiuni pe criteriu etnic va fi greu de acceptat

Raduly Robert, cunoscut ca un lider cu opinii radicale, a adăugat că această cauză a autonomiei este importantă pentru oraşul Miercurea Ciuc şi pentru această regiune. ‘În lupta pentru autonomie avem nevoie de toţi oamenii de bine, trebuie să facem paşii împreună, trebuie să lucrăm şi să luptăm’, a spus Raduly.

În calitate de primar al municipiului Miercurea Ciuc, Raduly a propus ca sala sporturilor din oraş, unde se desfăşoară congresul UDMR, să poarte numele alpinistului Eross Zsolt, originar din Miercurea Ciuc, care a dispărut, în urmă cu câteva zile, într-o expediţie în Himalaya.