România ar putea INTRA în Schengen în 2014, anunţă ministrul Radu Stroe

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat, miercuri, că la începutul anului viitor România ar putea fi acceptată în Schengen cu graniţele aeriene şi portuare, chestiuni care vor fi discutate, din luna iulie, şi în cadrul Forumului Salzburg a cărui preşedinţie va fi preluată de ţara noastră.

RomaniaTV.net
24 apr. 2013, 17:04
România ar putea INTRA în Schengen în 2014, anunţă ministrul Radu Stroe

„Despre Schengen vom discuta sub aspectul faptului că din punct de vedere tehnic toate condiţiile sunt îndeplinite de România, a rămas numai o problemă exclusiv de ordin politic, faptul că la sfârşitul acestui an, deci chiar în perioada imediat următoare a Consiliului Ministerial din noiembrie cât şi în decembrie ar urma să se reia pe ordinea de zi a Consiliului JAI problema admiterii României în Schengen în cele două trepte, maritim şi aerian, în prima etapă şi în cea de-a doua etapă, terestru. Şi suntem un cumul de ţări destul de consistent, nouă ţări din cadrul UE, şi ele toate vor acţiona, sper, sunt convins – în acelaşi mod, în aceeaşi idee cu România”, a spus Radu Stroe, citat de Agerpres.

Totodată, ministrul de Interne va avea pe 6 şi 7 mai o întâlnire la Munchen cu ministrul de interne al Germaniei cu care va discuta despre aderarea României la Schengen, în condiţiile în care Germania şi Olanda s-au opus intrării ţării noastre în această zonă.

România urmează să preia, de la 1 iulie, preşedinţia Forumului Salzburg, unde vor fi discutate chestiuni legate de aderarea la Schengen, precum şi fenomenul migraţiei.

„Forumul Salzburg nu este un forum care are la bază un document cu norme juridice care să ia decizii. Este un organism consultativ de dialog care stabileşte, numai de comun acord, zonele de interes pentru cele opt plus una, nouă ţări, cea de-a noua este Croaţia, precum şi pentru ţările prietene Forumului Salzburg, aşa cum se numesc ele, Macedonia, Bosnia – Herţegovina, Republica Moldova ş.a.m.d. A fost o discuţie foarte interesantă, s-a închis, să zic aşa, preşedinţia poloneză. Începând de la 1 iulie până la 31 decembrie va fi preşedinţia română, al cărui preşedinte este ministrul de Interne

Ministrul Afacerilor Interne a spus că la Consiliul Ministerial din noiembrie intenţionează să invite mai mulţi oficiali europeni, precum comisarul european pentru Interne, reprezentanţi ai Consiliului European şi ai Parlamentului European, reprezentanţi ai Ministerului de Interne din Germania, Olanda şi Finlanda.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, participă marţi şi miercuri la Conferinţa Ministerială a Forumului Salzburg de la Varşovia, organizată de preşedinţia polonă a Forumului în perspectiva preluării preşedinţiei de către ţara noastră, din luna iulie. Temele conferinţei sunt axate pe subiectele de actualitate aflate pe agenda UE, dar şi pe aspecte circumscrise cooperării poliţieneşti, la nivel operativ, ce se regăsesc în activitatea grupurilor de lucru organizate în cadrul Forumului.

Ministrul Afacerilor Interne a prezentat priorităţile viitoarei preşedinţii române a Forumului Salzburg.