Pumni în Executivul de la Kiev: Parlamentarii ucraineni s-au încăierat din cauza limbii ruse

Un scandal de proporţii a izbucnit în Parlamentul ucrainean marţi, unde zeci de deputaţi din cadrul partidului naţionalist de opoziţie Svoboda şi proguvernamentali s-au confruntat pe tema limbii - ucraineană sau rusă- ce urmează să fie folosită în hemiciclu.

19 mart. 2013, 13:23
Pumni în Executivul de la Kiev: Parlamentarii ucraineni s-au încăierat din cauza limbii ruse

După ce a fost blocat aproape o lună, Parlamentul de la kierv s-a redeschis marţi, „în forţă” la propriu, din cauza uneor altercaţii între parlamentari în spinoasa chestiunii a limbii ruse. 

Conflictul a izbucnit la scurt timp după deschiderea sesiunii plenare, marţi, când un reprezentant din partea Partidului Regiunilor, aflat la putere, Oleksandr Efremov, şi-a început discursul în limba rusă, provocând imediat protestul naţionaliştilor din Svoboda (Libertate), care au încercat să-i acopere discursul cu strigăte, informează kievpost.com.

Ca răspuns, proguvernamentalii au răspuns la fel când liderul Svoboda, Oleg Tiagnibok a luat cuvântul în ucraineană. Naţionaliştii s-au apropiat de tribuna unde vorbea şeful acestora, după care s-au împins şi au ajuns să se bată cu parlamentari din cadrul Partidului Regiunilor. „Să vorbească electoratului lor în rusă, dar, aici, în Parlamentul naţional, trebuie să vorbească în ucraineană„, a declarat deputatul Svoboda Iuri Sirotiuk.

Ucraina are o importantă comunitate rusofonă, iar statutul limbii ruse nu încetează să provoace conflicte în această fostă republică sovietică de 46 de milioane de locuitori, situată între Rusia şi Uniunea Europeană.
A face din limba rusă a doua limbă oficială în stat a reprezentat una dintre promisiunile electorale ale lui Viktor Ianukovici, ales preşedinte în 2010.